Home Aplikacije Pojavile se reklame u fabričkoj tastaturi na HTC telefonima

Pojavile se reklame u fabričkoj tastaturi na HTC telefonima

Kada je riječ o reklamama na mobilnim uređajima, vrijedi pravilo – što su manje nametljive, to bolje. Svima su uvijek smetale one napadne i iskačuće reklame koje skoro pa onemogućavaju normalno korištenje određenog web sajta. No, to su i dalje problemi koji se mogu riješiti neposjećivanjem sajta. No, šta ako ste na mobilnom uređaju i ne možete pobjeći od reklame zato što je ugrađena u sam sistem?

Zvuči malo kao rubrika “vjerovali ili ne”, ali korisnici HTC telefona su se počeli žaliti na reklame unutar TouchPal ugrađene tastature, kao što se vidi na forografiji ispod.

Da se razumijemo, jedno je vidjeti reklamu na nekoj web stranici koju povremeno posjećujemo. No, kada se reklame pojavljuju u tastaturi koju koristimo svakodnevno i u svakoj aplikaciji… Jasno je da nešto nije uredu. Najgore od svega je što zapravo HTC nema ništa s ovim, već je TouchPal ažurirao tastaturu “na svoju ruku” bez konsultacije sa HTC-om. To djelimično i jeste HTC-ova greška, jer ne bi smjeli dopustiti trećim stranama da kontrolišu tako vitalan dio operativnog sistema.