Home Apple iOS Pojavili se navodni renderi iPhone za 2019. godinu

Pojavili se navodni renderi iPhone za 2019. godinu

Na društvenim mrežama pojavili su se svježi leakovi koji bi trebali predstavljati prvi pogled na ovogodišnju liniju iPhonea. Uređaj koji bi se mogao nazivati iPhone XI na tržištu bi se, tradicionalno, trebao pojaviti ovu jesen, a već je postalo uobičajeno da prije samog predstavljanja razni dobro upućeni leakeri u javnost puste barem vanjski izgled novih telefona. Niti ovoga puta nije ništa drugačije.

Jedan od najpouzdanijih ljudi koji se bavi “curenjem” informacija vezanih uz Apple, Benjamin Geskin, objavio je svježe rendere koji navodno prikazuju kako će iPhone izgledati krajem 2019. godine. Gotovo svi koji su ih vidjeli iznimno su razočarani.

Da krenemo redom – OLED ekran od ivice do ivice uređaja ostaje gotovo identičan onom kod modela iPhone X i iPhones XS, dok je notch tek nešto uži. Međutim, najveća promjena (slobodni smo reći – na gore) dogodila se sa zadnje strane. Umjesto vertikalno postavljenog isturenog “ostrva” na kojem se nalaze kamere i blic, ili okruglog kao kod modela XR, iPhone XI mogao bi donijeti dvostruko veće ispuščenje gdje se nalazi kamera.

Njen oblik navnod će biti u obliku kvadrata sa zaobljenim ćoškovima, a na njoj će biti, u neobičnom rasporedu, smještene tri kamere i četverostruki blic. Sve ovo trebalo bi omogućiti Appleu neke nove dodatke u tehnologiji snimanja fotografija i videa, ali će i značajno poružniti uređaje. Huawei Mate 20 Pro ima sličan kvadratni ispupčeni dio s kamerama, ali je postavljen centralno i raspored sočiva na njemu je simetričan. Ovo, što je Apple navodno pripremio do sada nije bilo uobičajeno.

Ovdje svakako treba napomenuti da je do očekivanog vremena predstavljanja nove generacije iPhonea ostalo još poprilično vremena i da se sve ove informacije do tada mogu lako ispostaviti netačnim. Ali, ranije iskustvo s leakovima ove vrste pokazalo je da su oni često tačni.

iPhone XI morao bi biti prodajni hit kako bi malo ublažio negativnu sliku koja se u posljednje vrijeme veže uz Appleove prodajne rezultate, a hoće li ovakav izgled privući mnogo novih korisnika – nismo baš sigurni. Možda u Cupertinu znaju bolje.

(bug)