Home Apple iOS Pojedini Apple računari više neće raditi ako ih popravljate u neovlaštenom servisu

Pojedini Apple računari više neće raditi ako ih popravljate u neovlaštenom servisu

Iako Appleovi računari nikada i nisu bili posebno jednostavni za servisiranje, uskoro će postati još teži, gotovo nemoguća ukoliko niste zaposleni u nekom od ovlaštenih servisa. Naime, interne stranica MacRumors otkrila je dokument koji je bio namijenjen njihovim autorizirovanim servisima.

U dokumentu stoji kako će uskoro Apple zabraniti popravak iMaca Pro i MacBooka Pro 2018 neovlaštenim servisima. Razlog tome je čip T2 koji kako navode u Appleu sadrži dosta sigurnosnih funkcija koje su od ključne važnosti kako za kompaniju tako i za krajnjeg korisnika. Do sada je Appleove računare mogao popravljati svaki iole vještiji serviser, ali ubuduće će to moći činiti samo oni koji su zaposleni u nekom od ovlaštenih servisa jer će im za dovršetak servisa biti potreban poseban softver.

Riječ je o softveru za dijagnostiku (Apple Service Toolkit 2 (AST 2) System Configuration Suite) kojeg će biti potrebno pokrenuti na računaru nakon popravka kako bi softver potvrdio da je servis odrađen u od strane ovlaštene osobe. U slučaju da serviser slučajno ili namjerno propusti ovaj korak sistem neće biti funkcionalan, a popravak će se smatrati nepotpunim.

Ako ste vlasnik MacBooka Pro (2018) u neovlaštenim servisima više nećete moći popravljati ekrane, TouchID, matičnu ploču i gornji dio kućišta koji sadrži tastaturu, bateriju, trackpad i zvučnike (ostalo za sada možete). Ako ste nekim slučajem uspjeli nabaviti iMac Pro znajte da morate potražiti ovlašteni servis kada se ukaže potreba za servisiranjem matične ploče ili flash prostora za skladištenje, ostale dijelove za sada možete servisirati bilo gdje.

Kako je riječ o softverskoj zaštiti čini se kako je ista tek samo najavljena, ali ne i aktivna. iFixit je testirao navode iz dokumenta i za sada im je MacBook Pro 2018 i dalje potpuno funkcionalan iako nakon servisa nisu pokrenuli Appleov softver za dijagnostiku.

Za sada su ovim dokumentom i odlukom pogođena samo dva uređaja, no kako se ubuduće na tržištu budu pojavljivali novi modeli sa T2 ili novijim čipovima bit će ih i više.

(bug)