Home Ostalo Potencijalni američki predsjednički kandidat predlaže da se Facebook, Google, Amazon, Apple podijele...

Potencijalni američki predsjednički kandidat predlaže da se Facebook, Google, Amazon, Apple podijele u više manjih kompanija

Elizabet Voren (Elizabeth Warren) je američki senator iz savezne države Masačusets (Massachusetts) i potencijalno jedan od najizglednijih predsjedničkih kandidata ispred Demokratske strane SAD. Već od ranije je poznata po svojim zalaganjima za antitrust zakone, a trenutno je najveća prijetnja IT gigantima Facebooku, Google, Amazonu i Apple.

Senatorica Voren, smatra kako su navedene kompanije postale prevelike, te kako bi ih trebalo podijeliti na više manjih. Smatra kako guše konkurenciju i kako su postali monopoli u svojim tržišnim nišama. Senatorica Voren predlaže da se Facebook odvoji od Instagrama i WhatsAppa, a kompanije koje zarađuju više od 25 milijardi dolara godišnje od svojih prodavnica potrebno klasifikovati kao platforme i ne smije im se dopustiti prodaja sopstvenih proizvoda na svojim prodavnicama. Tako bi Amazon morao ugasiti Amazon Basics robnu marku (slično kao što domaći lanci supermarketa imaju svoje proizvode, tako i Amazon prodaje veliki broj proizvoda pod svojom Amazon Basics robnom markom – op. ur.), Google i Apple ne bi smjeli prodavati svoje aplikacije putem Google Play i Apple AppStore prodavnica. Pod taj antitrust zakon, senatorica Voren bi stavila i velike internet provajdere koji imaju sopstvene medijske kuće poput NBC Unversal ili Comcasta. Slične stavove zastupaju i bivši američki senator Berni Sanders (Bernie Sanders) i američka senatorica Ejmi Klobučar (Amy Klobuchar) takođe potencijalni predsjednički kandidat za američke izbore 2020. godine.

Naše mišljenje je kako se ovaj potez trebao davno povući, ali za koji su male šanse da se ostvari, posebo za sve navedene kompanijie. Ali ako ipak dođe do toga, Facebookje  vjerovatno najizgledniji kandidat da se Instagram i WhatsApp odvoje u zasebne kompanije. Za one koji smatraju kako su navedene kompanije prevelike da bi se do dogodilo, moramo ih podsjetiti kako je SAD već povlačila slične poteze u istoriji, poput razbijanja Standard Oil naftne kompanije (od koje su nastale kompanije Mobile, Exxon, Chevron, Amco, itd) davne 1911. godine ili razbijanje kompanije AT&T u 7 manjih telekomunikacionih kompanija 1984. godine.

2020 Democratic presidential candidate Sen. Elizabeth Warren speaks to local residents during an organizing event, Friday, March 1, 2019, in Dubuque, Iowa. (AP Photo/Charlie Neibergall)