Home Apple iOS Predstavljen Apple iPhone X

Predstavljen Apple iPhone X

Dugo očekivana, specijalna edicija iPhone-a je konačno ozvaničena, a nosi naziv iPhone X. Ovaj premijum telefon kompanije Apple implementira edge-to-edge ekran, sa izrezom s prednje strane kako bi se smestio senzor za prednju kameru i novi Face ID senzor.

Tim Cook, CEO kompanije Apple, je novi telefon predstavio sledećim rečime: “Tokom prethodnih 10 godina, išli smo napred sa novim inovacijama, što nas dovodi do ovog trenutka, kada možemo da kreiramo uređaje koji su značajno inteligentniji, sposobniji i kreativniji nego pre”.

Apple iPhone X karakteriše staklo i sa prednje strane i na poleđini, dok na stranicama ima okvir od nerđajućeg čelika. Telefon stiže u dve boje – sivoj i srebrnoj. Opremljen je 5.8-inčnim ekranom (2436 x 1125p) sa OLED panelom. Ekran donosi gustinu pikselizacije od 458ppi, što je naviše ikada za neki iPhone, a Apple ga naziva Super Retina displej. Poput iPhone 8/8 Plus modela, tu je i True Tone displej tehnologija.

Apple je po prvi put odlučio da ne implementira Home taster, koji menja svajpovanje odozdo na gore. Takođe, kompanija je odlučila da ne implementira ni Touch ID sa senzorom otiska prsta. Novi metod autentifikacije i verifikacije nosi naziv Face ID i otključava telefon jednostavnim pogledom u njega.

Tehnologija kombinuje IR sistem sa prednjom kamerom i takozvanim “flood iluminatorom”, koji osvetljava lice kako bi omogućio prepoznavanje i u mraku. Prema navodima kompanije Apple, Face ID je mnogo sigurnija opcija od Touch ID. Kompanija tvrdi da postoji jedna u milion šansi da druga osoba pogleda u telefon i da ga otključa i da će biti otporan na otključavanje fotografijama od kojeg pate telefoni nekih drugih kompanija koji imaju otključavanjem putem identifikacije lica.

iPhone X ima dve kamere na poleđini od 12MP, a opremljen je optičkom stabilizacijom slike. Senzori su brži i veći, a glavna kamera ima f/1.8 otvor blende dok telephoto objektiv ima f/2.4 otvor. Kamere su opremljene quad-LED True Tone blicem.

Apple iPhone X ima A11 Bionic procesor, koji je predstavljen i na iPhone 8 modelima. Apple je predstavio novo postolje za bežično punjenje, koje kompanija naziva AirPower, a biće dostupno naredne godine. Telefon podržava LTE Advanced i dolazeći Bluetooth 5.0 standard.

Apple iPhone X će se prodavati po ceni od 999 dolara za model sa 64GB skladišnog prostora, a tu je i nadograđena opcija sa 256GB skladištem. Prednarudžbe za telefon kreću od 27. oktobra, a iPhone X će se u prodaji naći od 3. novembra.

(benchmark)