Home Apple iOS Procurili detalji o hardveru ovogodišnjeg iPhone XR

Procurili detalji o hardveru ovogodišnjeg iPhone XR

Sljedeće sedmice u Cupertinu se održava najvažniji Appleov događaj godine, predstavljanje najnovije linije iPhone uređajaa. Ove godine očekuje se ponovno tri modela – nasljednici iPhone XS, iPhone XS Max i iPhone XR, predstavljenih prije godinu dana. Ovaj poslednji, nasljednik XR-a, do sada je bio onaj o kojem se najmanje pisalo.

Pojavile se detaljne specifikacije Apple iPhone uređaja za 2019. godinu

iPhoneu 11 ili Pro kao nastavku iPhone XS linije već se dosta toga sznalo, da bi sada, otprilike sedmicu dana prije zvanične prezentacije, na Geekbench stigli rezultati koji govore upravo o performansama ovogodišnjeg iPhone XR-a.

Kao što znamo, biće to vjerojatno manja nadogradnja prođlogodišnjeg modela, s identičnim LCD ekranom dijagonale 6,1 inča, koji će dobiti dodatak u vidu druge zadnje kamere i nekoliko novih boja. Geekbench rezultat otkriva nešto i o hardveru.

“Ispod haube”, da se poslužimo automobilističkim žargonom, ovogodišnji će LCD iPhone, kodne oznake iPhone12,1, postizati single-core rezultat od 5415, te multi-core od 11294 boda. Za poređenje, ovo je tek oko 12% bolje od iPhone XR.

U podacima je vidljivo i kako će novi model imati 4GB, umjesto dosadašnja 3 GB radne memorije, te da će njegov novi šesterojezgreni procesor raditi na taktu od 2,66 GHz (Apple A12 Bionic čip u iPhone XR-u je radio na 2,49 GHz).

O svemu drugom, od imena sljedeće generacije iPhone XR-a, pa na dalje, detalje ćemo saznati sljedećeg utorka, 10. septembra, iza 19 sati.

(bug)