Home Ostalo Prodaja Huawei telefona opala za 40% na globalnom nivou

Prodaja Huawei telefona opala za 40% na globalnom nivou

Iako su informacije koje su na početku pristizale, tvrdile da embargo koji je Trampova adminsitracija uvela Huaweiju neće ostaviti velike posljedice, izgleda kako nije tako. Prodajni rezultati u posljednjih mjesec dana ukazuju na žestok pad prodaje i prihoda.

Od kada je američka administracija tamošnjim kompanijema zabranila poslovanje s Huaweiem, prodaja Huawei telefona na globalnom nivou je pala za čak 40%. Bloomergove su prognoze još katastrofalnije. Oni naime, predviđaju pad od 60%.

Ren Zhengfei, direktor Huaweija, je za Reuters izjavio da su ih ovako dalekosežne posljedice zatekle pa se spremaju na daljnji pad prodaje i prihoda od oko 30 milijardi dolara na godišnjem nivou. Umjesto očekivanog prihoda od 125 milijardi dolara, kompanija će sad biti srećna ako ako ostvare prihod od 100 milijardi.

Planovi o svrgavanju Samsunga s trona najjačeg proizvođača smartphonea do kraja ove godine, jednostavno nisu ostvarivi.

Huaweiev direktor ipak očekuje oporavak kompanije do 2021. Do tada će se valjda riješiti i sve nedaće koje trenutno muče tog proizvođača telefona.

Sve te crne prognoze o naglom padu interesa za uređajima pod ovim kineskim logom, navodno bi mogle utjecati i na početak prodaje Honora 20 Pro u Evropi, kojemu se mnogi među vama nadaju.

Kakve su vaše prognoze o razvoju događaja po Huawei?

(mobhr)