Home Ostalo Qualcomm je najveći proizvođač čipova za mobilne telefone i u 2020. godini

Qualcomm je najveći proizvođač čipova za mobilne telefone i u 2020. godini

microchip integrated on motherboard

Tržište aplikativnih procesora za pametne telefone u drugom kvartalu 2020. smanjilo se za 26 procenata u odnosu na prethodnu godinu, tvrdi Counterpoint Research. Kako ova analitička kompanija ističe, pad nije iznenađujući i poklapao se sa smanjenom prodajom pametnih telefona, koju je izazvala pandemija.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

Qualcomm je ostao dominantan igrač sa 29 posto tržišta, što je, ipak, za 4 posto manje u odnosu na isti period prošle godine. Prema rečima ove kompanije za istraživanje tržišta, Qualcommovi problemi imaju više veze sa Huaweijem nego sa izbijanjem virusa. Tokom drugog kvartala godine, Huawei je nadmašio Samsung i postao je prvi proizvođač pametnih telefona, a budući da većina njegovih telefona poseduje svoje Kirin čipove, nije ni čudo što je Qualcomm zabeležio pad svog udela.

OnePlus planira objavu Nord N10 5G telefona

Na sposobnost kompanije da koristi čipove proizvedene od Qualcomma, takođe su uticala i američka ograničenja, što je dovelo do smanjenja udela proizvođača čipova u Huawei i Honor telefonima. Prema procenama, samo 3 procenta Huaweijevih telefona prodatih u drugom kvartalu 2020. godine imalo je čip koji je proizveo Qualcomm. U Q2 2019. ta cifra iznosila je 12 procenata. Sve u svemu, Huaweijeva podružnica za proizvodnju čipova, imala je 16 procenata tržišta tokom drugog tromesečja, što ih je smestilo iza MediaTeka koji je imao udeo od 26 procenata.

Mozilla protiv loših YouTube preporuka

Kako se prodaja pametnih telefona polako vraća nazad, tako će se menjati i tržište čipova, a Counterpoint već primećuje znake toga. Budući da SAD izgleda nisu raspoložene da Huawei-u daju prostora, isporuke će se sigurno smanjiti, a očekuje se da će od ovoga korist imati Qualcomm, MediaTek i Unisoc. Huaveijeva prodaja pametnih telefona mogla bi da padne čak 75 odsto sledeće godine. Bez vlasničkih Kirin čipova, on će izgubiti svoju konkurentsku prednost u Kini, gde trenutno koncentriše većinu svojih napora, jer ga je ostatak sveta nekako isključio.

Xiaomi Mi 10T i Mi 10T Pro telefoni bi mogli imati LCD ekrane sa 144 Hz osvježavanjem

Prema današnjem izveštaju, OPPO, Vivo, Realme i Xiaomi kratkoročno će ukrasti Huaweijev tržišni udeo, što će povećati potražnju za Qualcommovoj srednjoj i visokoj klasi u Kini i Evropi, kao i za MediaTekov srednji i početni nivo rešenja u Rusiji, na Bliskom Istoku i u Africi. Gledajući sveže podatke, čini se da MediaTek smanjuje jaz u odnosu na Qualcomm. Ovaj drugi je eksponencijalno povećavao cenu svojih vodećih čipova u poslednje dve godine, i analitičari veruju da Samsung želi da to iskoristi pozicionirajući svoj Exynos kao pristupačnu alternativu. Trenutno ima tržišni udeo od 13 procenata.

Samsung Galaxy S30 serija bi trebala imati dvije telefoto kamere

Sve u svemu, očekuje se rast tržišta u naredne tri godine, zahvaljujući uvođenju 5G mreža. Pametni telefoni sa omogućenom 5G mrežom u Q2 su zapravo zabeležili kvartalni rast od 126 procenata. Očekuje se da će naredna generacija mreža, povećati potražnju pristupačnih gejmerskih telefona za čak 1011 procenata samo do kraja ove godine.

Huawei Mate 40 Pro prošao sertifikaciju

(benchmark)