Home Ostalo Qualcomm očekuje telefone sa 64 megapikselnim i 100 megapikselnim kamerama u toku...

Qualcomm očekuje telefone sa 64 megapikselnim i 100 megapikselnim kamerama u toku ove godine

U nedavnom intervjuu, Qualcommov viši direktor za proizvodni menadžment Judd Heape je istakao da će telefoni sa 64MP i 100MP kamerama verovatno stići tokom 2019. godine.

Međutim, sugeriše se da kamere sa ultra-visokim megapikselima u telefonima nisu pravac u kojem Qualcomm želi da se tržište razvija. Iako aktuelni Snapdragon čipovi (660, 670, 675, 710, 845, 855) podržavaju rezoluciju do 192MP, funkcije kao što su multi-frejm šum redukcija i nepostojeći lag zatvarača bi morale da se onemoguće za ovakve senzore.

To znači da telefoni ne bi mogli da snimaju serije fotografija i kombinuju ih u čistiju fotografiju, a umesto toga bi kreirali jednu fotografiju sa ultra-visokim megapikselima, a potom bi radili pixel-binovanje za kreiranje fotografije niže rezolucije.

Tekuća godina je već postavila jasne trendove kada su u pitanju kamere više rezolucije. Uređaji kao što su Xiaomi Mi 9 i Redmi Note 7 imaju 48MP glavne senzore, dok Vivo V15 Pro ima 48MP glavnu i 32MP selfi kameru. Trend će se nastaviti tokom godine, ali nije poznato koji telefoni će ga proširiti i povećati rezoluciju.

(benchmark)