Home Apple iOS Qualcomm odbija da isporuči 5G modeme za iPhone

Qualcomm odbija da isporuči 5G modeme za iPhone

Apple i Qualcomm u poslednje vreme imaju velikih problema u međusobnim poslovnim odnosima. Dve kompanije vode više borbi pred sudovima, a sve više postaje jasno da će ovakvo stanje biti odgovorno za sporije prihvatanje 5G tehnologije na iPhone uređajima – izvori tvrde da će prvi 5G iPhone stići tek 2020. godine.

U svedočenju pred FTC-om, Apple COO Jeff Williams je istakao da Quacomm odbija da kompaniji Apple isporučuje modeme za najnovije iPhone modele, a ovo traje od trenutka kada je počeo rat dve kompanije pred sudovima. Takođe, Williams tvrdi da Qualcomm traži preveliku naknadu (7,50 dolara po iPhone-u). Apple je želeo da ovo bude 1,50 dolara po telefonu. Treba napomenuti da je ovo samo naknada za patente u vlasništvu Qualcomma, sam modem košta 30 dolara.

Tokom suđenja je otkriveno da je Apple razmatrao Intel, MediaTek i Samsung kao potencijalne dobavljače 5G modema za iPhone 2019 modele. Tokom svedočenja nije precizirano da li je Apple doneo konačnu odluku kog dobavljača će angažovati, kao i da li će tokom ove godine bilo kakav 5G iPhone biti objavljen.

(benchmark)