Home Ostalo Qualcomm zvanično najavio Snapdragon 865 i Snapdragon 765 čipsete

Qualcomm zvanično najavio Snapdragon 865 i Snapdragon 765 čipsete

Qualcomm je na početku trodnevnog samita na Hawaijma, koji je počeo prekjuče u 20h po našem vremenu, prezentirao nove 5G proizvode i rješenja. Zvijezde večeri bili su novi procesori Snapdragon 865 i Snapdragon 765, ali na pozornici su bili i partneri koji su u fokus stavili neke svoje proizvode koji koriste Snapdragon čipsete.

Možda najvažnija vijest je da Snapdragon 865 platforma neće dolaziti s integriranim 5G modemom, nego će proizvođači morati ugrađivati drugu generaciju Qualcommovog X55 modema. Moguće je da je razlog ove odluke cijena. Budući da sam Snapdragon 865 dolazi sa značajnim poboljšanjima po pitanju performansi, integrisanje 5G modema moglo bi značajno dignuti cijenu cijelog čipseta, što bi povećalo cijenu 5G flagship uređaja. Zato Snapdragon 765, koji je po performansama slabiji od Snapdragona 865, dolazi s integrisanim 5G modem i zapravo je prvi takav čipset iz Qualcomma.

Snapdragon 865 donosi novi AI procesor s dvostruko boljim performansama od prošlog, 25% brži grafički procesor, ISP (eng. Image Signal Processor) sposoban obraditi 2 gigapiksela u sekundi (što znači bržu obradu fotografije nakon fotografiranja i u visokim rezolucijama), podršku za 8K video snimke u 30 frejmova u sekundi i 4K video snimke gdje je svaki frejm uhvaćen u 64MP. Podrška za kamere popela se na 200MP, a podržava i ekrane sa frekvencijom osvježavanja od 144Hz.

Snapdragon 765 podržava kamere do rezolucije 192MP, 4K snimanje video snimaka u 60 frejmova u sekundi, HDR10+ i 5. generaciju AI procesora, koji je ipak slabiji od onog na većem bratu. Sposoban je izvršiti 5 biliona operacija u sekundi (TOPS), dok je onaj na Snapdragonu 865 u stanju izvršiti 15TOPS-a.

Po pitanju druge generacije X55 modema, on će biti obvezan za ugradnju uz Snapdragon 865 procesora. Donosi podršku za standalone non-standalone 5G arhitekturu. Prve mreže su NSA jer se oslanjaju na 4G infrastrukturu, dok puni potencijal 5G mreže donose SA mreže koje po prirodi razvoja tehnologije dolaze nakon non-standalone. Isto tako podržava veću propusnost kod frekvencija manjih od 6Ghz, te veći spektar sub 6Ghz pojaseva, uključujući i 600MHz kao i spektar milimetarski valova (teoretski 30-300GHz).

(mobhr)