Home Recenzije Recenzija i test Samsung Galaxy S10 lite

Recenzija i test Samsung Galaxy S10 lite

Samsung je Galaxy S10 lite predstavio početkom tekuće godine (tačnije u januaru, ali je pušten u prodaju u februaru) kao “lite” verziju prošlogodišnjeg S10 uređaja. Odnosno, barem tako sugeriše naslov. Međutim, stavimo na papir činjenicu da osim (očiglednog) Galaxy S10, južnokorejska kompanija je predstavila i Galaxy S10e koji su svi vidjeli kao “lite” verziju velikih S10 i S10+ uređaja. Ako se uzmu u obzir i specifikacije ova tri uređaja (S10, S10e i S10 lite), vidimo da oni dijele relativno slične specifikacije, što postavlja pitanje identiteta novog S10 lite. Šta je kompanija željela postići njime? Odlučili smo da recenziramo ovaj uređaj te vidimo šta je zapravo posrijedi.

Osnovne informacije

Kao što smo naveli iznad, Galaxy S10 lite predstavljen je u januaru tekuće (2020.) godine. Radi se o uređaju dimenzija 162.5 x 75.6 x 8.1 milimetara te težine 186 grama. Ekran je AMOLED tehnologije i dijagonale 6.7 inča, što se čini kao mnogo, ali je u pitanju omjer od 20:9 što ovu brojku čini nešto podnošljivijom. Naravno, ne bi bilo tako da ekran ne zauzima približno 87.8% prednje strane, te da nema rezoluciju od 1080×2400 piksela sa gustoćom piksela od 394 ppi.

Iako je u pitanju lite verzija uređaja, ne dolazi sa “lite” procesorom već sa identičnim Qualcomm Snapdragon 855 osmojezgrenim procesorom i Adreno 640 grafičkim čipom kao u Galaxy S10. Tu je i 6/8 GB radne memorije zajedno sa 128/512 GB interne memorije, srećom proširive microSDXC memorijskom karticom.

Kada je riječ o kamerama, na zadnjoj strani uređaja nalaze se tri kamere: široka, rezolucije 48 MP sa f/2.0 otvorom blende, ultraširoka rezolucije 12 MP sa f/2.2 otvorom blende, te makro kamera rezolucije 5 MP sa f/2.4 otvorom blende. Sa druge strane, selfi kamera je ugrađena u vidu punchole kamere te ima rezoluciju 12 MP sa f/2.2 otvorom blende.

Na polju softvera, sasvim očekivano, nalazi se Android 10 zajedno sa OneUI 2.1 korisničkim interfejsom. Sve ovo, svakako napaja baterija kapaciteta 4500 mAh sa brzim punjenjem snage 45W, što svakako zvuči jako primamljivo.

Sadržaj pakovanja

Kvalitetan mobilni telefon treba da dođe u kvalitetnom i primamljivom pakovanju, kako korisnici ne bi stekli utisak da je proizvođač škrtario na nekim stvarima. Iako, naravno, to određenim kupcima nije uopšte toliko bitno s obzirom da dobar dio pakovanja završi negdje u ormaru, daleko od dnevnog svjetla. No, svejedno, detalji su bitni, i Samsung je toga svjestan. Šta sve dolazi u kutiji sa Galaxy S10 lite možete pogledati u našem video otpakivanju uređaja.

Dizajn i kvalitet izrade

Kao što se i očekuje od uređaja koji je dio S serije, Samsung Galaxy S10 lite je vizuelno izuzetno privlačan. Najveći dio prednje strane prekriva ranije spomenuti Super AMOLED Plus ekran dijagonale 6.7 inča – otprilike 87.8%. Na vrhu ekrana nalazi se prednja kamera ugrađena u ekran (tzv. punchole kamera), a iznad njega zvučnik za razgovore te senzori blizine i svjetlosti.

Zadnja strana uređaja je napravljena od stakla, a ivice uređaja od aluminija. Naravno, ne bi bilo dobro da je drugačije, s obzirom o kojem se uređaju radi. U gornjem lijevom uglu nalazi se ostrvo sa četiri kamere i LED bljeskalicom, a pri dnu nalazi se Samsung logo te podaci o certifikaciji. Poprilično standardno.

Na lijevoj strani pronaći ćete utor za SIM kartice i microSD memorijsku karticu. U pitanju je poprilično standardna konfiguracija, i imate izbor – ili dvije SIM kartice, ili jedna SIM i jedna memorijska kartica. Na desnoj strani pri vrhu uređaja nalaze se dugmad za pojačavanje/smanjivanje zvuka te dugme za paljenje/gašenje uređaja.

Na vrhu uređaja nalazi se sekundarni mikrofon, a na dnu zvučnik i mikrofon koji se nalaze na desnoj strani, te USB-C utor za punjenje. Zanimljivo je da je u pitanju USB 2.0 standard, što je razlika u odnosu na ostale uređaje S10 porodice.

Fotografije Galaxy S10 lite uređaja možete pogledati u galeriji ispod.

Hardver i performanse

Svi imamo različita mišljenja, te tako mnogi proizvođači različito definišu pojam “lite”. Za neke je to manji uređaj sa lošijim performansama u odnosu na “običnu” verziju, za neke je to uređaj koji ima samo manje dimenzije i nešto manje funkcija, a neki možda i ne znaju kako do kraja definisati pojam “lite”.

Međutim, ono što je jasno jeste da Samsung nije štedio što se performansi tiče, pa Galaxy S10 lite dolazi sa Qualcomm Snapdragon 855 osmojezgrenim procesorom sa možda malo čudnom konfiguracijom: jednom jezgrom brzine 2.84 GHz, tri jezgre brzine 2.42 GHz i 1.78 GHz, svih osam Kyro 485. Tu je naravno i Adreno 640 grafički čipset, zajedno sa 6/8 GB radne memorije. Uređaj koji nam je ustupljen na testiranje je verzija sa 8 GB Radne memorije.

Jasno vam je da se za specifikacije iznad nema mnogo šta reći. Uređaj radi odlično, bez ijednog problema, i ne bi bilo dobro da je drugačije. Sve u svemu, na ovom polju, možete očekivati identične performanse kao na Galaxy 10 – što je odlično za jedan lite uređaj.

Softver

S obzirom da je objavljen početkom tekuće godine, sasvim je očekivano da Galaxy S10 lite dolazi sa Android 10 operativnim sistemom, a činjenica da je u pitanju Samsung uređaj znači da je tu i OneUI korisnički interfejst verzije 2.1, što je trenutno najnovija verzija.

Ovdje nema mnogo iznenađenja. Za stare korisnike Samsung uređaja, sve je već poznato. Samsung je daleko odmakao od starog TouchWiz korisničkog interfejsa, međutim i dalje je prisutno malo više bloatware – uglavnom zbog toga što Samsung sa svojim uređajima dostavlja svoje aplikacije. Iako ima korisnih aplikacija, i dalje ima nepotrebnih stvari – poput Samsung Browsera koji dolazi predinstaliran zajedno sa Google Chrome.

Tu je i Edge ekran koji je najprije bio ekskluzivna opcija na uređajima sa zakrivljenim ekranom, međutim u određeno vrijeme je postao dostupan i na drugim uređajima. Edge ekran pruža brzi način za pristupanje aplikacijama i korisnim aplikacijama poput kompasa, a ukoliko vam se ne dopada – možete ga isključiti. Još jedna izuzetno korisna opcija jeste Dual apps, koja vam omogućava da koristite dva računa za aplikacije koje to inače ne dozvoljavaju, poput Vibera ili WhatsApp-a.

Kako kaže stara narodna poslovica, Samsung uređaj bez Bixby pomoćnika je kao Mercedes bez znaka. Možda ipak i ne ide tako, ali shvatili ste poentu. Ono što dolazi “u paketu” zajedno sa Bixby pomoćnikom je i kompanijina prevelika želja da koristite Bixby-ja. Ranije je Samsung imao posebno dugme za Bixby pomoćnika, međutim sada su odlučili da se na duži pritisak dugmeta za paljenje/gašenje uređaja, umjesto menija za gašenje prikazuje Bixby pomoćnik. Srećom, sada postoji softverska opcija za uklanjanje te opcije i vraćanje standardnog ponašanja dugmeta za paljenje/gašenje, međutim što je previše – previše je.

U suštini, nema se tu mnogo šta za reći – od lošeg TouchWiz-a, došli smo do jako dobrog i modernog korisničkog interfejsa koji je definitivno jaka konkurencija za ostale proizvođače, kako izgledom tako i opcijama.

Kamera

Na ostrvu kamera Samsung je “posadio” tri modula: 48-megapikselni široki sa f/2.0 otvorom blende i Super Steady OIS tehnologijom, 12-megapikselni ultraširoki sa f/2.2 otvorom blende, te 5-megapikselni makro modul sa otvorom blende f/2.4. Kakve plodove daju ovi moduli možete pogledati u galeriji ispod.

Također, kako bismo demonstrirali mogućnosti ultraširoke kamere, u galeriji ispod nalaze se primjeri fotografija slikanih glavnom kamerom (lijevo), zajedno sa primjerima fotografija slikanih ultraširokom kamerom (desno).

Test videozapisa sa Galaxy S10 lite uređaja možete pogledati ispod. Osim toga, otpakivanje Samsung Galaxy Note10 lite uređaja snimljeno je upravo sa Galaxy S10 lite, tako da svakako pogledajte i taj video (ali i pročitajte recenziju, naravno).

Baterija

Jedna od stvari koje Galaxy S10 lite (barem na papiru) obavlja bolje od ostatka S10 porodice jeste životni vijek baterije te brže punjenje. Nismo baš imali priliku testirati punu snagu od navodnih 45W koliko Samsung obećava za ovaj uređaj, s obzirom da u kutiji ne dolazi dovoljno brz punjač. Međutim, i sa onim što dolazi u kutiji, uređaj se napuni za otprilike 1.5h što je poprilično brzo (i očekivano).

Zaključak

Da rezumiramo. Galaxy S10 lite definitivno jeste lite verzija Galaxy S10 uređaja, i to dobro realizovana lite verzija – što se specifikacija tiče. Isti procesor, ista količina radne memorije, uz nedostatak kvalitete kamere koju smo vidjeli na Galaxy S10. Tu je i veći ekran (koji inače nije karakteristika lite uređaja), te veća baterija, što je izuzetno pohvalno. No, to se sve moglo zaključiti čitanjem s papira, i to ne daje odgovor na pitanje šta je kompanija planirala postići s ovim uređajem.

Samsungova odluka da napravi još jednu lite verziju prošlogodišnjeg flagship uređaja vjerovatno je nastala kao pokušaj da se ponudi još jedna verzija Galaxy S10 kao “premosnica” dok ne stigne S20 lite (ili S20e, ili bilo koje nelogično ime koje im padne na pamet). Ne znači da je S10 lite loš uređaj, naprotiv – u pitanju je jako dobar uređaj, međutim sa malo nelogičnom cijelom i definitivno nelogičnim tajmingom. Da li to znači da je kupovina ovog uređaja loša odluka? Ne, ovaj telefon i dalje ima kvaliteta zbog kojih ga možemo preporučiti, ali definitivno uzmite u obzir da dodatnih 80-90€ možete dobiti i Galaxy S10. Samo kažemo.