Home Apple iOS Recenzija, test i poređenje kamera Apple iPhone 11 protiv Apple iPhone 11...

Recenzija, test i poređenje kamera Apple iPhone 11 protiv Apple iPhone 11 Pro Max

Već i ptice na grani znaju da je ove godine, Apple svoj “budžetski” iPhone 11 opremio skoro identičnim hardverom kao svoje iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max modele, a razlika je prije svega u ekranu, a zatim i kamerama dok su procesori te količina radne i skladišne memorije različiti. Naravno, svaki od tri ovogodišnja iPhone modela ima i razliku u kapacitetu baterije, zavisno od svoje veličine.

I dok razliku između LCD ekrana na iPhone 11 te OLED ekrana na iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max telefonima možemo jedino da vam prikažemo putem fotografije, koja zaista ne daje pravu sliku koliko su boje i oštrina (zbog više rezolucije) bolje na Pro modelima. Razliku ili sličnost između kvaliteta kamera kojim su opremljeni iPhone 11 i njegovi Pro rođaci vam možetemo prikazati putem ovog poređenja.

Apple kaže da su sva 3 ovogodišnja iPhone uređaja opremljena sa glavnom kamerom od 12 megapiksela koja ima f/1.8 otvor blende, 26mm žižnu daljinu, 1/2.55″ veličinu senzora i 1.4µm veličinu piksela na senzoru te dual pixel PDAF i OIS tehnologije. Drugu kameru koju sva tri modela dijele je 12 megapikselna ultraširoka kamera sa f/2.4 otvorom blende i 13mm žižnom daljinom sočiva. Dok treću telefoto kameru od 12 megapiksela, f/2.0 otvora blende, 52mm žižnom daljinom, 1/3.4″ veličinom senzora, 1.0µm veličinom piksela, PDAF i OIS, te 2x optičkim zoomom imaju samo iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max uređaji.

Sudeći po specifikacijama, Apple iPhone 11 je ove godine definitivni best buy za korisnike koji su skloni iOS operativnom sistemu, ali da li je to zaista tako, osavićemo za našu recenziju samog uređaja. Do tada, pogledajte da li iPhone 11 Pro serija telefona vrijedi razlike u cijeni, bar kada su kamere u pitanju. Odnosno koliko vam realno treba optički zoom koji donosi treća telefoto kamera prisutna na Pro modelima.

Fotografije napravljene sa Apple iPhone 11 su na lijevoj, dok su na desnoj strani fotografije napravljene sa iPhone 11 Pro Max telefonom. Kao što vidite, sve fotografije su napravljene u uslovima lošijeg osvjetljenja kako bi pokušali izvući maksimum u slučaju potencijalnih razlika. A vidite li vi razlike izuzev u četvrtom setu kada je korišten zoom?