Home Recenzije Recenzija Xiaomi Mi Band 4 pametne narukvice

Recenzija Xiaomi Mi Band 4 pametne narukvice

Recenzija Mi Band 4

Na tržištu sa mnogo različitih proizvoda, jako je teško istaći se među njima. Međutim, nekim kompanijama to polazi za rukom – bilo da su u pitanju karakteristike proizvoda, odnos cijene i kvalitete, nešto treće ili kombinacija svega navedenog. Jedna od takvih kompanija je i kineski Xiaomi, čija Mi Band 4 pametna narukvica drži titulu najbolje budžetne pametne narukvice na tržišu. Naravno, brojke govore svoje, a zbog čega je toliki broj korisnika svoje povjerenje poklonio kompaniji Xiaomi reći će recenzija Mi Band 4 pametne narukvice.

Dizajn

Na polju dizajna se nema mnogo za reći. Xiaomi je Mi Band 4 učinio ljepšom od njenog prethodnika, ali na račun debljine. Iako ne previše, Mi Band 4 je ipak nešto deblja nego što bi nam to bilo po volji. Svakako, nekim korisnicima to neće smetati.

Prednja strana je doživljela određene promjene – staklo je cijelom dužinom ravno, a ivice su blago zakrivljene. Kompanija također tvrdi da je njihovo 2.5D staklo dodatno ojačano, te ćemo im vjerovati na riječ. Tu je, naravno, ekran te ispod njega jedno dugme u obliku kružića za paljenje ekrana i navigaciju.

Narukvica je također malo izmijenjena. Napravljena je od termoplastičnog poliuretana, što je čini malo tvrđom od one na Mi Band 3, no ne previše. Podesiva je za obim od 155 do 216 milimetara. Ono što je izuzetno pozitivno jeste činjenica da Mi Band 4 dijeli narukvice sa svojim prethodnikom.

Ekran

Xiaomi Mi Band 4 dolazi sa AMOLED ekranom dijagonale 0.95″ rezolucije 120×240 piksela. Sa dubinom boja od 24 bita i maksimalnim osvjetljenjem od 400 nita, jasno je da je u pitanju sasvim pristojan ekran za jednu pametnu narukvicu. Kažemo pristojan a ne odličan jer jačina osvjetljena ekrana, iako je podesiva, može biti i bolja. Samim time, vidljivost na suncu je prihvatljiva, ali i dalje ima mjesta za unapređenje.

Softver

Kako to obično biva, jedna promjena donosi potrebu za drugom. U ovom slučaju, prelazak sa monohromatskog ekrana na AMOLED ekran donio je potrebu da se taj spektar boja i iskoristi, i tu stupa softver na scenu.

Iako ništa nije drastično izmijenjeno, promjene su itekako vidljive. Osim, naravno, novih ikonica, tu je i novi način navigacije. Tako se odabir neke stavke više ne vrši dugim pritiskom na home dugme, već se sve vrši na ekranu. Također, navigacija se sada uglavnom obavlja vertikalnim klizanjem prsta. Tu su naravno i različiti izgledi početne stranice. Oni mogu prikazivati jednostavne podatke poput sata i broja koraka, a naravno tu su i opcije prikazivanja informacija o broju sagorjelih kalorija, pređenoj distanci, te prosječnom broju otkucaja srca. Dakle, ništa neočekivano.

Izmijenjen je i način prikaza notifikacija. Ikonica aplikacije je u gornjem lijevom uglu a naziv notifikacije odnosno pošiljaoca poruke sa njene desne strane. Pri dnu notifikacije nalazi se vrijeme pristizanja, a ukoliko sadržaj notifikacije ne može stati na ekran, pregled ostatka teksta vrši se vertikalnim klizanjem. U glavnom meniju je također moguće pristupiti i prijašnjim notifikacijama, sve dok ih ne odlučite ukloniti. Izuzetno korisno za korisnike koji ne mogu istog trena pogledati notifikaciju. Ono što nije izuzetno korisno jeste nedostatak prikaza UTF-8 karaktera. Umjesto njih, prikazuje se pravougaonik sa upitnikom u njemu.

Sa druge strane, novitet na MiBand 4 jesu medijske kontrole, kojim se sada pristupa klizanjem lijevo ili desno sa početnog ekrana, a omogućavaju sve osnovne medijske kontrole. Iako zvuči dobro, nije uvijek sve kao što izgleda. Za učitavanje informacija o trenutnom statusu reprodukcije potrebno je i do nekoliko sekundi. Pojačavanje/smanjivanje glasnoće također funkcioniše relativno sporo (pod uslovom da zapravo uspijete pogoditi minijaturnu ikonicu). Promjena na narednu/prethodnu stavku nešto brže ali i dalje nedovoljno brzo. Ovaj ekran definitivno zahtijeva dorade u narednim generacijama.

Aplikacija

Narukvica se naravno povezuje sa vašim mobilnim telefonom, i to uz pomoć Mi Fit aplikacije. Aplikacija sadrži sve bitne funkcije – podatke o snu, broju otkucaja srca, pređenim koracima i zabilježenoj tjelovježbi, kao i postavke narukvice – od prilagođavanja početnog ekrana, notifikacija, dodavanje alarma i podsjetnika. Pohvalno je što se aplikacije za Android i iOS operativne sisteme skoro pa i ne razlikuju. Android aplikacija, naravno, dopušta nešto više opcija za prilagođavanje. Neke od njih su opcija vibracije narukvice kada je pokrenut alarm na mobilnom telefonu, kao i detaljno prilagođavanje aplikacija za koje će narukvica vibrirati. To je jednostavno priroda Android operativnog sistema u odnosu na iOS.

Ispod možete pronaći nekoliko snimaka ekrana aplikacije, te se uvjeriti sami u njenu funkcionalnost.

Baterija

Sa dodavanjem ekrana u boji na Mi Band 4, Xiaomi je učinio još jedan logičan korak – povećao kapacitet baterije. Tako baterija Mi Band 4 pametne narukvice ima kapacitet od 135 mAh, što prevedeno u dane korištenja iznosi približno 12-13 dana autonomije. Istina, Xiaomi u zvaničnim specifikacijama navodi do 20 dana autonomije na jednom punjenju, što je vjerovatno i izvodivo kada isključite opcije poput automatskog praćenja sna i otkucaja srca, te ako smanjite broj notifikacija i osvjetljenje ekrana. Navedeni scenarij ubija svrhu pametne narukvice, te smo mi odlučili da ga ne pratimo i ostavimo sve navedene opcije upaljene. Sve u svemu, s obzirom na uslove testiranja, Xiaomi Mi Band 4 se pokazao jako dobro kada je u pitanju životni vijek baterije.

Zaključak

Iako stiže nešto kasnije od ostalih, naša recenzija Mi Band 4 pametne narukvice je tu da odgovori na dva veoma specifična pitanja: čime je Xiaomi zaslužio povjerenje korisnika, i da li je predstavio dostojnog nasljednika. Na drugo pitanje odgovorili smo detaljnije u našem poređenju treće i četvrte generacije Mi Band narukvica, te je čitanjem oba teksta lako doći do zaključka. Objektivno i subjektivno, Xiaomi je obavio jako dobar posao. Ne odličan, jer još uvijek ima mjesta za napredak, međutim vjerujemo da će doći i do toga.

Dvije najveće zamjerke kada je u pitanju Mi Band 4 jeste nemogućnost praćenja sna tokom dana, te nedostatak podrške za UTF-8 karaktere. Obje opcije su, srećom, softverske i mogu se lako dodati. Recenzija Mi Band 4 pametne narukvice također nam je pomogla da formiramo sliku o tome šta očekujemo od njenog nasljednika. Ukoliko vas zanima, tekst o tome možete pročitati na ovom linku.