Home Ostalo Sistem Rusija će pružiti punu podršku Yandexu u kreiranju zamjene za Android

Rusija će pružiti punu podršku Yandexu u kreiranju zamjene za Android

Dok već politički živimo u mulitpolarnom svijetu, softverski dio tehnološkog sektora takođe se kreće u tom svijetu. Nakon što je Huawei stavljen na listu entiteta, čime mu je onemogućeno predstavljanje novih uređaja s licenciranim Google servisima, kineska kompanija ubrzala je razvoj vlastitog Harmony OS-a, a u Rusiji, gdje se u državnim kompanijama već koristi verzija Jollinog Sailfish OS-a zvana Aurora, pokazan je veći interes za odmicanje od američkog sofvera.

Prema pisanju industrijskog analitičara Eldara Murtazina, novi premijer Rusije Mikhail Mishustin obećao je punu podršku ruskom Yandexu u razvoj alternativnog operativnog sistema koji bi mogao zamijeniti Android OS. Navodno Aurora OS ne zadovoljava potrebe Ruske Federacije i radi se na tihom gašenju tog projekta. Sam Yandex nezvanično nije voljan krenuti u projekt razvoja Android alternative, ali dovoljno velika finansijska motivacija to sigurno može promijeniti.

Nakon objave ove špekulacije dionice Yandexa na moskovskoj verzi porasle su za 6,6%. Ruski predsjednik Vladimir Putin već ranije je istaknuo važnost nezavisnost ICT sektora, što je demonstiranom izgradnjom internet infrastrukture koja bi izdržala blokadu s američke strane te poticajima na području razvoje vještačke inteligencije. Tako da je ova informacija o federalnoj podršci razvoju ruskog OS-a zapravo ima smisla i svoje mjesto u odbrani nacionalnih interesa.

(mobhr)