Home Ostalo SAD uvele nove sankcije Huaweiju, budućnost Kirin procesora upitna

SAD uvele nove sankcije Huaweiju, budućnost Kirin procesora upitna

Američka administracija pooštrila je pravila izvoza kojima otežavaju Huaweiju uvoz poluprovodničkih proizvoda. Proizvođači procesora po novim pravilima trebaju dobiti licencu prije isporuke proizvoda Huaweiju ako u proizvodnom procesu koriste američku tehnologiju.

Nakon novih američkih sankcija za Huawei, Kina sprema sankcije za pojedine američke kompanije

Do sada je licenca bila potrebna za proizvode koji imaju određeni udio američke tehnoloigije u sebi (najmanje 25%), a sada se ograničenja odnose i na proizvode koji su proizvedeni koristeći američku tehnologiju. Kako je izjavljeno iz same administracije, ove promjene direktno ciljaju Huawei koji je zaobilazio prethodno postavljeno ograničenje tako što je uvozio vlastite procesore koje je po narudžbi proizvodio TSMC.

Do kraja godine planirano je da TSMC Huaweiju isporuči prve Kirin procesore izrađene u 5nm proizvodnom procesu, ali za tu isporuku TSMC će trebati dobiti dozvolu američke administracije. Ovoe sedmice TSMC je najavio izgradnju tvornice vrijedne 12 milijardi dolara u SAD-u, ali pokretanje proizvodnje poluprovodničkih proizvoda u SAD-u ne garantuje da će tajvanska komopanija dobiti licencu za poslovanje s Huaweijem.

Jedna od opcija za Huawei je da narudžbe koje je trebao isporučiti TSMC preuzme neka kineska kompanija, ali problem je u sofisticiranom proizvodnom procesu, tačnije TSMC jedna je od par kompanija na tržištu sposobna proizvoditi procesore u 5nm tehnologiji. Zapravo će samo vrijeme pokazat koliko će ova nova ograničenja naštetiti Huaweijevom poslovanju jer nove sankcije stupaju na snagu tek za 120 dana.

Znajući kako iz Huaweija razmišljaju, sigurni smo kako će na vrijeme obezbijediti velike zalihe Kirin procesora.

Znate li da sadržaj našeg portala možete pratiti putem Vibera kao i preko Facebooka? Pored toga možete nas posjetiti na InstagramuYouTube ili Discordu. Kliknite ovdje i pridružite nam se!

(mobhr)