Home Ostalo SAD zvanično optužile Google za monopol

SAD zvanično optužile Google za monopol

Početkom mjeseca povjereništvo Donjeg doma američkog Kongresa, koje je bilo zaduženo za sprovođenje istrage i prakse Googlea, Apple, Facebooka i Amazona po pitanju kršenja pravila tržišnog takmičenja, objavilo je dokument u kojem su spomenute kompanije proglašene monopolistima, odnosno da imaju dominantnu poziciju na određenim tržištima te da koriste svoju dominantnu poziciju kao nelojalna konkurencija korisnicima svojih platformi ili zbog svoje pozicije kupuju potencijalne konkurente i tako smanjuju tržišnu konkurenciju.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Generalni zaključak media je bio da od tog dokumenta neće biti mnogo koristi ako nadležna tijela ne poduzmu potrebne korake, odnosno počnu provoditi anti-monopolske zakone. Američko ministarstvo pravosuđa (eng. Department of Justice, DoJ) službeno je podiglo optužnicu protiv Google za iskorištavanje svoje dominantne tržišne pozicije na području pretraživanja interneta i oglašavanja za sprječavanje konkurencije i kršenja pravila tržišnog takmičenja.

Preuzmite Windows 10 20H2 (Oktobar 2020) nadogradnju

Preciznije, Google se optužuje da je s proizvođačima i operaterima sklapao ugovore o ekskluzivnom korištenju Google pretraživača na Android telefonima, ali spomenut je i ugovor s Appleom prema kojem je Google bio podrazumjevani pretraživač na Safariju za iOS u zamjenu za navodno 9 milijardi dolara godišnje koje je Google platio Appleu. Time je Google, prema DoJ-u, spriječio bilo kakav pokušaj razvoja ozbiljne konkurencije na tržištu internet pretraživača. Slučaj je za sada ograničen na pretraživača i oglašavanje, ali moguće je da bude proširen i na još neke Googleove proizvode, poput Androida.

Huawei navodno razmišlja o prodaji Honora za 3.7 milijardi dolara

Google je na optužnicu odgovorio da je korisnici biraju koristiti Google proizvode, a nisu prisiljeni zato što nema alternative. Sada je na pravosuđu SAD-a da zaključi je li Google monopolista i krši li pravila tržišnog takmičenja.

SAD i Kina pokreću postupak protiv Google zbog monopola

(mobhr)