Home Ostalo Samsung bi mogao proizvoditi čipove za Huawei

Samsung bi mogao proizvoditi čipove za Huawei

S posljednjom uredbom koju je američki predsjednik Donald Trump potpisao po pitanju kineskog Huaweija, odlučeno je da poluprovodnički proizvodi u čijoj se proizvodnji koristi američka oprema spadaju u robu za čiju je prodaju Huaweiju potrebna licenca američkog ministarstva trgovine (DOC).

SAD upozoravaju BiH da ne koriste Huawei i ZTE opremu

Ova uredba najviše pogađa tajvanski TSMC, koji je uz Samsung najveći proizvođač čipova, a ima listu klijenata na kojoj se nalaze Apple kao najveći, Huawei odmah iza njega, ali i Qualcomm i MediaTek. Uredba ima i “grace period” od 120 dana, odnosno period u kojem neće biti primjenjivana kako bi TSMC mogao isporučiti čipsete čija je izrada već započela. Po pitanju Huaweija, tu se prvenstveno misli na Kirin 1020 (ili samo 1000) kojeg bi trebali vidjeti na nadolazećim Mate 40 uređajima.

Oglasio se Huawei povodim izjave američkog ambasadora u BiH

Osim procesora za pametne telefone, Huaweijev HiSlicone odjel od TSMC naručuje procesore za 5G bazne stanice, a za njih vrijede isti uslovi kao za čipove za pametne telefone. Kako bi održao nabavku sve naprednijih čipseta za 5G stanice, Huawei je navodno u razgovorima sa Samsungom koji bi mogao isporučivati sljedeću generaciju tih čipseta. Za Samsung bi to bilo izvedivo jer u vlasništvu ima pogon koji koristi opremu holandske kompanije ASML, čije je tehnološko podrijeklo Japan i Evropa, čime se zaobilazi potreba za licencom američke administracije. Spomenuti pogon koristi 7nm proces, što nije toliko napredno koliko 5nm proces u TSMC-ovim pogonima, ali znatno bolje od 12 ili 14nm procesa kineskih proizvođača.

Samsung će za Galaxy M41 navodno koristiti OLED ekran kineskog proizvođača

Huawei nakon više od godinu dana otežanog poslovanja zbog američkih sankcija uspijeva donekle normalno poslovati pronalazeći rupe u američkim zakonima i prebacujući se na alternativne tehnologije američkim. Ostaje za vidjeti hoće li se ostvariti ova saradnja sa Samsungom i koliko dugo će Huawei moći “normalno” poslovati u ovakvim uslovima.

BOE nije uspio zadovoljiti Apple kvalitetom svojih OLED ekrana

(mobhr)