Home Ostalo Samsung će u jeftinijim telefonima selfie kamerom zamijeniti senzor ambijentalnog osvjetljenja

Samsung će u jeftinijim telefonima selfie kamerom zamijeniti senzor ambijentalnog osvjetljenja

Proizvođači telefona kako bi zadovoljili svačiju platežnu moć često izdaju različite modele telefona. Tako na tržištu imamo od jeftinih modela za stotinjak evra, pa sve do ultra skupih flagshipa za koje je često potrebno izdvojiti i više od jedne prosječne plate.

Većina kupaca prilikom kupovine jeftinih telefona ne proučava njihove specifikacije previše detaljno. Za neke stavke poput podrške za Wi-Fi, GPS, Bluetooth i slično se očekuju da ih uređaj ima po defaultu, jer su one odavno postale dio osnovne opreme svakog uređaja.

Tako često ispod radara prođe i podatak ima li neki telefon ambijentalni senzor ili ne, a od toga zavisi hoće li se osvijetljenost ekrana automatski prilagođavati jačini svijetla u prostoriji ili na otvorenom prostoru. Samsung na primjer  u takve uređaje ne ugrađuje ambijentalni senzor kako bi uspio održati cijenu jeftinijih uređaja koliko-toliko povoljnom, što znači kako ćete na tim uređajima morati svaki put ručno namjestiti jačinu osvjetljenja ekrana, svaki put kad izađete iz zatvorenog prostora na otvoreni i obratno.

Ali, izgleda kako će to uskoro postati dio prošlosti. Nezvisno od toga, kupovali novi (jeftiniji) uređaj ili ga već imali u vlasništvu od ranije, Samsung će taj problem riješiti softverskim putem. Ekipa s internet stranice XDA Developers otkrila je novu opciju unutar Androida za Galaxy J8 – Auto brightness koja za određivanje osvjetljenja koristi selfie kameru.

U slučaju da omogućite novu opciju u postavkama telefona, svaki put kada budete otključali ekran, telefon će sam snimiti jednu fotografiju kako bi na osnovu nje odredio treba li na ekranu telefona pojačati ili smanjiti osvjetljenje.

Ako vas na spominjanje automatskog fotografisanja hvata panika – nema potrebe. Samsung jasno navodi kako će se takve fotografije koristiti samo za određivanje osvjetljenja te kako se neće nigdje skladištiti. U skladu s tim, ne postoji ni mogućnost da ih netko naknadno vidi.

Dotična opcija za sada je prisutna samo na Galaxy J8 modelu, a hoće li naknadno stići i na ostale jeftinije modele, za sada nije poznato.

(bug)