Home Ostalo Samsung demonstrirao Infinity Flex ekran na savitljivom telefonu

Samsung demonstrirao Infinity Flex ekran na savitljivom telefonu

Samsung je održao ključni govor tokom svog Developer Conference događaja, gde je kompanija konačno prikazala displej koji će biti ključni deo budućeg savitljivog telefona na kojem južnokorejski gigant radi već više od pet godina.

Kao što se i očekivalo, telefon će se savijati ka unutra, jer je ovaj tip displeja lakši za proizvodnju i praktičniji za korišćenje. Ovo vjerovatno znači da će se telefon savijati horizontalno, a veliki ekran će ostati iznutra. Spolja se nalazi sekundarni displej, manjih dimenzija. Uređaj će biti u potpunosti bez ikakvih prevoja i šarki.

Kada se zatvori, Infinity Flex displej će zauzimati plovinu prostora u odnosu na stanje kada je otvoren. Naravno, biće deblji ali i opremljen brojnim dodatnim funkcijama.

Samsung je tokom prezentacije pomenuo da je uspeo da razvije veoma tanak Flex panel uz potpuno novi polarizator, sloj koji prekriva ekran i substrate, tako da će telefon ostati prihvatljivo tanak čak i kada je sklopljen. Kada je u savijenom stanju, moći će da se smesti u džep, a kada se rasklopi korisniku će biti dostupan 7.3-inčni displej.

Pored dizajna displeja svog budućeg savitljivog telefona, Samsung je prikazao i korisnički interfejs, pod nazivom One UI. Uz pomoć ovog interfejsa iskustvo rada sa aplikacijama se bez prekida premešta sa manjeg na veći ekran (i obrnuto). Pored ovoga, korisnici mogu da pretražuju, gledaju, konektuju se sa različitim sadržajem ili da obavljaju više zadataka istovremeno korišćenjem tri aplikacije na većem displeju.

Kako bi sve ovo isprobali na komercijalnom uređaju, korisnici će morati da se strpe do naredne godine. Samsung će najverovatnije tokom CES 2019 sajma predstaviti završen uređaj sa Infinity Flex displejom. Cena još uvek nije poznata, ali se zna da će savitljivi ekrani u masovnu proizvodnju ući u narednim mesecima.

(benchmark)