Home Recenzije Samsung Galaxy A51 – recenzija, test, utisci i iskustva

Samsung Galaxy A51 – recenzija, test, utisci i iskustva

Sa sve više pametnih telefona na tržištu, postaje sve teže pronaći pravog “kandidata” za vaš novi pametni telefon. Proizvođači su zbog toga primorani da uvode sve više inovacija na telefone iz srednje klase uređaja kako ne bi izgubili određeni udio na tržištu, međutim to im ne polazi uvijek za rukom. Samsung je objavom prethodne generacije A serije uređaja postigao popriličan uspjeh kada je u pitanju pružanje kvalitetnih uređaja za relativno nisku cijenu, a krajem prethodne godine stigli su i nasljednici tih uređaja. U našu redakciju je pristigao Samsung Galaxy A51, a naš zadatak je da napravimo test i odgovorimo na pitanje da li je kompanija obavila dobar posao sa ovim uređajem, i da li se kupovina Galaxy A51 zaista isplati. Pa, krenimo.

Osnovne informacije

Galaxy A51 predstavljen je u decembru 2019. godine kao nasljednik A50 modela. Riječ je o uređaju plastičnog okvira i plastične pozadine, što implicira da je ekran jedino staklo na koje trebate paziti (izuzev kamere, naravno). Srećom, ekran je zaštićen Gorilla Glass 3 zaštitnim staklom. Naravno, ovdje je odsutan onaj premium osjećaj koji ćete dobiti sa uređajima koji imaju staklo na poleđini, kao i metalni okvir, međutim ima Galaxy A51 i drugih aduta.

Uređaj je veličine 168.5 x 73.6 x 7.9 milimetara, te težine 172 grama. Ako se na to još doda informacija da je ekran omjera 20:9, te da je omjer ekrana i prednje strane približno 87.4%, može se zaključiti da je riječ o uređaju koji lijepo leži u ruci – kako korisnicima sa većim, tako i onim sa manjim rukama. Svakako, onim sa manjim rukama će biti nešto teže dosegnuti svaki dio ovog AMOLED ekrana dijagonale 6.5 inča, međutim vjerujemo da mnogima to neće smetati. Rezolucija je, naravno, 1080 x 2400 piksela (kažemo naravno jer ništa manje nismo ni očekivali), a kada se sve sabere i oduzme, broj piksela po inču iznosi otprilike 405.

Ispod haube nas čeka Exynos 9611 čipset sa osmojezgrenim procesorom, od čega su četiri Cortex-A73 jezgra brzine 2.3 GHz te četiri energetski efikasna Cortex-A53 jezgra brzine 1.7 GHz. Tu je i Mali-G73 MP3 grafički čip. Nismo pretjerano oduševljeni ovom kombinacijom, međutim utiske ostavimo za ostatak recenzije. Kada je memorija u pitanju, uređaj dolazi u izvedbama od 4 GB radne memorije (uz 64/128 GB interne), 6 GB radne memorije (uz 128 GB interne) te verzijom sa 8 GB radne memorije (uz 128 GB interne). Uz to, interna memorija je proširiva microSD memorijskom karticom, koja će svoje mjesto naći pored dvije SIM kartice. Da, Samsung ne želi da birate između korištenja dvije SIM kartice i korištenja jedne SIM i microSD memorijske kartice – jednostavno, imajte oboje ukoliko želite.

Naravno, Galaxy A51 je pokretan Android 10 operativnim sistemom “obučenim” u OneUI 2 korisnički interfejs. Ništa neočekivano. Napajan je baterijom od 4000 mAh, uz mogućnost brzog punjenja snage 15W (i odgovarajućim punjačem u pakovanju). Što se tiče dostupnih boja, Galaxy A51 možete nabaviti u crnoj, bijeloj, plavoj i pink verziji.

Sadržaj pakovanja

Iako pakovanje vjerovatno nije najzanimljivija stvar kada je u pitanju bilo koji mobilni uređaj (ipak, zanimljivo je otpakivati novi uređaj), svejedno treba cijeniti proizvođače koji osmisle inovativan metod zapakivanja njihovih novih uređaja. Svakako, sa uređajem ove cjenovne klase i ne možete očekivati nego spektakularno pakovanje, ali se Samsung svakako potrudio da ono bude atraktivno. No, umjesto da vam pišemo o tome, raspakivanje Samsung Galaxy A51 možete pogledati u videozapisu ispod.

Dizajn i kvalitet izrade

Bilo da je riječ o uređajima niže, srednje ili premium klase, Samsung obično ne pravi velike dizajnerske greške. Osim, naravno, kada se eksperimentiše sa novim formama uređaja (Galaxy Fold, gledamo u tebe).

Samsung Galaxy A51 je vizuelno izuzetno privlačan. Najveći dio prednje strane prekriva ranije spomenuti AMOLED ekran dijagonale 6.5 inča – otprilike 87.4%. Maksimalno osvjetljenje ekrana je dovoljno jako tako da korištenje pod sunčevom svjetlošću nije problematično. Na vrhu ekrana nalazi se prednja kamera ugrađena u ekran (tzv. punchole kamera), a iznad njega zvučnik za razgovore te senzori blizine i svjetlosti.

Zadnja strana uređaja je napravljena od plastike, te iako je ravna, oponaša izgled ivica dijamanta. Nije nešto što vidimo prvi puta, međutim zahvaljujući ovom detalju zadnja strana uređaja izgleda jako primamljivo te iako je od plastike, iz daljine ne ostavlja takav utisak. U godnjem lijevom uglu nalazi se ostrvo sa četiri kamere i LED bljeskalicom, a pri dnu nalazi se Samsung logo te podaci o certifikaciji.

Na lijevoj strani pronaći ćete utor za SIM kartice i microSD memorijsku karticu. Kao što smo spomenuli ranije, ne morate žrtvovati jednu SIM karticu kako biste mogli koristiti memorijsku karticu, s obzirom da ista ima vlastiti utor. Na desnoj strani pri vrhu uređaja nalaze se dugme za paljenje/gašenje te dugmad za pojačavanje/smanjivanje zvuka. S obzirom na veličinu uređaja, smatramo da su isti mogli biti i malo niže (ili na drugoj strani uređaja), no šta je tu je. Na vrhu uređaja nalazi se sekundarni mikrofon, a na dnu – iznenađenje u vidu 3.5 milimetarskog utora za slušalice. Naravno, tu su i zvučnik i mikrofon koji se nalaze na desnoj strani, te USB-C utor za punjenje.

Fotografije Galaxy A51 uređaja možete pogledati u galeriji ispod.

Hardver i performanse

Galaxy A51 koji nam je ustupljen na test je verzija sa 4 GB radne i 128 GB interne memorije. Ranije smo naveli da je 4 GB RAM-a sasvim dovoljno za funkcionisanje Android uređaja, međutim ukoliko želite više, lijepo je znati da vam je dostupna ta opcija.

Kao što smo ranije spomenuli, Samsung je Galaxy A51 opremio sa Exynos 9611 čipsetom. Izostanak Snapdragon čipa nije veliko iznenađenje, s obzirom da se komanija trudi maksimalno srezati troškove na uređajima srednje klase, ali i biti što manje zavisna od drugih proizvođača.

U svakom slučaju, kada su performanse u pitanju zaista se nema mnogo šta za reći. Exynos 9611 obavlja svoj posao dobro, a (minimalnih) 4 GB radne memorije su sasvim dovoljni za normalno korištenje uređaja, kao i za igranje igara. Testirali smo, naravno, i nekoliko igara poput (između ostalog) Asphalt 9 i Need for Speed: No Limits, i sve su funkcionisale bez problema.

Iako više nema previše svrhe, obavili smo i nekoliko sintetičkih (benchmark) testova, te njihove rezultate možete pogledati ispod.

Softver

Na polju softvera nema previše iznenađenja. S obzirom na činjenicu da je predstavljen krajem prethodne godine, Galaxy A51 dolazi sa Android 10 operativnim sistemom. Naravno, u pitanju je Samsung uređaj, tako da je tu i OneUI 2 korisnički interfejs. Samsung je daleko odmakao od starog TouchWiz korisničkog interfejsa, te OneUI osim što izgleda moderno, i funkcioniše bez ijednog problema.

Ukoliko ste koristili ranije Samsung uređaj, već vam je poznato kako OneUI funkcioniše i kako se “ponaša”. Po našem mišljenju, malo je više bloatware nego što bi trebalo biti, i to je uglavnom zbog toga što Samsung sa svojim uređajima dostavlja svoje aplikacije poput Bixby glasovnog pomoćnika, SmartThings aplikacije, te dodatnog web preglednika. Situacija je mnogo bolja nego što je bila ranije, međutim i dalje ima nepotrebnih stvari – poput spomenutog Samsung Browsera, koji dolazi predinstaliran zajedno sa Google Chrome.

Tu je i Edge ekran koji je najprije bio ekskluzivna opcija na uređajima sa zakrivljenim ekranom, međutim u određeno vrijeme je postao dostupan i na drugim uređajima. Edge ekran pruža brzi način za pristupanje aplikacijama i korisnim aplikacijama poput kompasa, a ukoliko vam se ne dopada – možete ga isključiti. Još jedna izuzetno korisna opcija jeste Dual apps, koja vam omogućava da koristite dva računa za aplikacije koje to inače ne dozvoljavaju, poput Vibera ili WhatsApp-a.

Neizostavan dio Samsung uređaja je i Bixby pomoćnik, a neizostavan dio Bixby pomoćnika jeste i čudan način za aktivaciju istog. Ranije je Samsung imao posebno dugme za Bixby pomoćnika, međutim sada su odlučili da se na duži pritisak dugmeta za paljenje/gašenje uređaja, umjesto menija za gašenje prikazuje Bixby pomoćnik. Srećom, sada postoji softverska opcija za uklanjanje te opcije i vraćanje standardnog ponašanja dugmeta za paljenje/gašenje, međutim Samsung očigledno zaista želi da koristite Bixby pomoćnika – po našem mišljenju, previše.

Pohvalno je spomenuti i da je tokom testiranja stigla manja nadogradnja softvera, odnosno iz priložene snimke ekrana očito je da je u pitanju sigurnosno ažuriranje te popravke grešaka iz prethodnih verzija. No, Samsung važi za proizvođača koji redovno ažurira svoje uređaje, tako da to nije preveliko iznenađenje.

Kamera

Samsung je Galaxy A51 opremio sa četiri kamere. U pitanju je glavna kamera rezolucije 48 MP sa f/2.0 otvorom blende, ultraširoka kamera rezolucije 12 MP sa f/2.4 otvorom blende, te dvije kamere rezolucije 5MP, i to: jedna makro kamera sa otvorom blende f/2.4, a druga kao senzor dubine sa otvorom blende f/2.2. Na papiru je u pitanju kvalitetna konfiguracija, a primjere fotografija možete pogledati ispod.

Kao demonstraciju mogućnosti ultraširoke kamere, u galeriji ispod nalaze se primjeri fotografija slikanih glavnom kamerom (lijevo), zajedno sa primjerima fotografija slikanih ultraširokom kamerom (desno).

Test videozapisa Galaxy A51 u UHD rezoluciji sa 30 sličica u sekundi možete pogledati ispod. Iako dozvoljava snimanje u UHD rezoluciji (pored, naravno, fullHD), Galaxy A51 ne pruža mogućnost snimanja sa 60 sličica po sekundi.

Baterija

Srednja klasa uređaja proizvođačima pruža priliku da se istaknu na polju trajanja baterije, i osim konkurentnih generalnih performansi uređaja, ponude i konkurentan životni vijek baterije. Samsung je očigledno iskoristio tu priliku sa Galaxy A51 uređajem, te u njega “ubacio” bateriju kapaciteta 4000 mAh sa brzim punjenjem snage 15W.  Upareno sa ostalim specifikacijama navedenim iznad, od Galaxy A51 možete očekivati odličan životni vijek baterije. Naime, bez problema bi pregurao dan i pol do dva dana umjerenog korištenja, sa prosječno 9 sati konstantno upaljenog ekrana, što je zaista impresivno.

Odličan životni vijek baterije može potvrditi i 3D Mark Battery Test, na kojem je Galaxy A51 “izdržao” preko 10 sati.

Zaključak

Samsung je ugledan proizvođač, kako mobilnih telefona tako i još mnogo uređaja, i na to mjesto nije došao praveći nekvalitetne uređaje. Međutim, u posljednje vrijeme imamo osjećaj da cijena mobilnih uređaja raste bez pretjerano validnog razloga, kao i bez prevelikih unapređenja u odnosu na prethodnu generaciju. Međutim to nije slučaj samo sa Samsung telefonima, već sa svim proizvođačima. Trend koji definitivno ne podržavamo.

To naravno ne znači da su ovi uređaji loši, ili da nema nikakvih unapređenja. Specifikacije “na papiru” kao i naš test Galaxy A51 pokazuju unapređenja u odnosu na prethodnu generaciju, što svakako pozdravljamo, međutim imamo osjećaj da bi cijena mogla ipak biti nešto niža od one po kojoj se uređaj prodaje (približno 280€).