Home Telefoni Samsung Galaxy Note10 je prva žrtva trgovinskog rata između Japana i Južne...

Samsung Galaxy Note10 je prva žrtva trgovinskog rata između Japana i Južne Koreje

Korea Herald spominje prve posljedice trgovinskog rata između Japana i Južne Koreje, Samsung je usporio proizvodnju Exynos 9825 čipa za buduću seriju Galaxy Note 10 uređaja

Trgovinski rat između Japana i Južne Koreje koji je započeo zbog međusobnog spora dve zemalje oko događanja u Drugom svjetskom ratu, a koji je kulminirao početkom mjeseca kada je Japan zvanično uveo određene restrikcije koje su znatno otežale izvoz određenih hemikalija u Južnu Koreju.

Riječ je o hemikalijama koje se smatraju ključnim u proizvodnji elektronike. Iako je bilo informacija kako trgovinski rat barem u početku neće previše uticati na južnokorejske proizvođače pojavile su se informacije kako ipak već postoje određene poteškoće.

Prema pisanju Korea HeraldaSamsung ima određene poteškoće upravo zbog spomenutog trgovinskog rata. Problem je u proizvodnji 7-nanometarskog Exynos 9825 čipa koji će se ugrađivati u buduću Galaxy Note 10 seriju uređaja čiji se zvanično predstavljanje očekuje 7. avgusta (a isporuke će krenuti kasnije tokom istog mjeseca).

Proizvodnja Exynos 9825 čipa navodno je zbog trgovinskog rata već redukovana za 10%, ali riječ je o kratkotrajnim poteškoćama koje će biti riješene nakon što se proizvodnja prilagodi novim uvjetima već idućeg mjeseca. Većina svjetskih tržišta dobiće verziju Galaxy Note 10 uređaja upravo s Exynos čipom, dok je za tržišta poput američkog predviđena verzija sa Snapdragon 855 čipom.

(bug)