Home Ostalo Samsung predstavio ISOCELL Bright HMX 108 megapikselni senzor za kamere

Samsung predstavio ISOCELL Bright HMX 108 megapikselni senzor za kamere

Izgleda da će Samsung ponovo mobilno fotografisanje načiniti svojevrsnim takmičenjem u broju megapiksela. Pre nekoliko meseci, kompanija je predstavila prvi industrijski 64MP kamera senzor. Sada južnokorejski gigant, zajedno sa kompanijom Xiaomi, najavljuje 108MP kamera senzor za telefone.

Naravno, znamo već da broj megapiksela ne predstavlja glavnu karakteristiku kada je u pitanju kvalitet fotografija. S druge strane, veći broj megapiksela svakako ne škodi, posebno ukoliko postoje tehnologije i softver koji će na dobar način iskoristiti broj megapiksela.

ISOCELL Bright HMX, pored Samsungove patentirane tehnologije za izolovanje svetla, smešta 108 megapiksela u senzor od 1/1.33 inča, kao bi se prikupilo više svetla u bilo kojim uslovima osvetljenja. Zahvaljujući novom Smart-ISO mehanizmu, senzor se automatski prebacuje na niži ISO u svetlujem okruženju kako bi se poboljšala saturacija piksela, kao i na viši ISO u tamnijim scenama kako bi se smanjio šum.

Kao i kod drugih mobilnih senzora sa 48MP ili više, krajnja fotografija neće biti od 108MP podrazumevano. Umesto toga, koristiće Tetracell tehnologiju za kompresovanje četiri obližnja piksela u jedan, što u teoriji rezultira boljim i svetlijim fotografijama.

ISOCELL Bright HMX deluje kao Samsungov odgovor na kritike kompanijinih senzora u uslovima slabog osvetljenja, sa rešenjem koje na problem reaguje dodavanjem većeg broja piksela. Xiaomi takođe deli ovo mišljenje, i sa Samsungom je radio na razvoju novog senzora koji se očekuje na narednom velikom Mi telefonu.

(benchmark)