Home Ostalo Samsung predstavio senzor kamere od 64 megapiksela

Samsung predstavio senzor kamere od 64 megapiksela

Ko je rekao da je utrka u megapikselima gotova? Samsung Electronics je danas predstavio novi ISOCELL senzor kamere s rezolucijom od čak 64 megapiksela, što je trenutno najviše u industriji Smartfona, navode u Samsungu.

Ipak, sama koncepcija senzora je slična Sonyjevom 48 MP senzoru koji zahvaljujući „tetracell“ tehnologiji proizvodi 12 MP fotografije, spajajući četiri piksela u jedan, čim postiže bolje rezultate u slabijim svjetlosnim uslovima. Dakle, ne radi se o pukom povecavanju brojapiksela, već se o njihovom boljem iskorištavanju. Samsungov 64 MP senzor tako će proizvoditi 16 MP fotografije, iako će vjerovatno ostati mogućnost fotografisanja i u punoj rezoluciji.

S obzirom da ovaj senzor u masovnu proizvodnju kreće u drugoj polovini godine, za pretpostaviti je da će prvi uređaj koji će ga dobiti biti upravo Samsung Galaxy Note 10, koji bi zvanično trebao biti predstavljen sredinom ili krajem avgusta.

Naravno, imajući u vidu trend ugradnje n+1 kamera u mobitele, za očekivati je da će ih Note 10 imati barem tri ili možda čak četiri, a ova sa 64 MP senzorom će predstavljati osnovu.

(mobhr)