Home Telefoni Sedam Redmi telefona neće biti nadogradnju na MIUI 11

Sedam Redmi telefona neće biti nadogradnju na MIUI 11

Xiaomi je donio odluku kako će za dio svojim pametnih telefona iz Redmi linije ukinuti dalju softversku podršku. To u stvari znači kako će ti telefoni ostati na MIUI 10, te kako neće dobiti nadogradnju na MIUI 11.

Trenutno je na popisu za ukidanje podrške sedam Redmija. Većinom su to sve modeli iz 2016. godine, ali ima i par novijih. Očigledno je kako Xiaomi polako postaje sličan ostalim kompanijama koje prestaju sa softverskim nadogradnjama za svoje postojeće telefona već nakon godinu ili dvije. A dugogodišnja softverska podrška im je uvijek bila jedna od svjetlijih tačaka u poslovanju.

Bez nadogradnje tako ostaju: Redmi Note 3, Redmi 3S, Redmi 3X, Redmi 4A i Redmi Pro, svi iz 2016. godine, te Redmi Note 4 i Redmi 4 iz 2017. godine.

Ipak kada se sagledaju specifikacije tih telefona nije teško zaključiti što je kompaniju navelo na ovakvu odluku. Uz razumijevanje želje za prodajom novih mobitela, svi navedeni modeli imaju za današnje pojmove malene ekrana – do 5,5“, a većina ih ima 5,0“ ekran. Svaki od 5,0“ ekrana je HD rezolucije, odnosno 1280 x 720 piksela, dok je rezolucija od 1920 x 1080 piksela prisutna samo na 5,5“ ekranima.

Današnje, ali i buduće želje korisnika su telefoni sa što većim ekranima, od barem 6 ili više inča. Da je tako, najbolje potvrđuje lagani, ali siguran dolazak na tržište uređaja sa savitljivim ekranima. Zahvaljujući toj, još do nedavno nemogućoj karakteristici proizvođačima je pošlo za rukom u koliko-toliko kompaktno kućište ugurati ekrane do veličine 8 inča, što je još nedavno bila veličina ekrana za tablete.

Drugi razlog za ukidanje podrške je definitivno i nedovoljan broj kamera na tim uređajima. Naime, svaki od njih spada u staru školu mobilnog fotografisanja, odnosno svaki od navedenih telefona ima po jednu kameru sa svake strane kućišta. Danas, kada telefoni imaju po dvije, tri i više kamera to je jednostavno malo, i velika je vjerovatnoća da će vlasnici tih uređaja, ako već nisu, onda uskoro potražiti neki moderniji uređaj. Zbog toga nema nekog prevelikog smisla trošiti vrijeme i energiju na razvijanje novijeg operativnog sistema i aplikacija za uređaje koje će njihovi vlasnici uskoro zamijeniti novima.

Iako navedeni uređaji neće dobiti nadogradnju na noviju verziju operativnog sistema, još neko vrijeme će nastaviti primati sigurnosne nadogradnje. Koliko dugo, vidjet ćemo. Izostanak MiUI-ja 11 za ove uređaje ujedno znači i nastavak prikazivanja velikog broja reklama u korisničkom interfejsu, jer će istim broj biti smanjen u novom MIUI 11.