Home Ostalo Šef Foxconna smatra da su prošli dani kada je Kina bila svjetska...

Šef Foxconna smatra da su prošli dani kada je Kina bila svjetska tvornica

Kada je nakon izbijanja pandemije cijeli svijet na neko vrijeme stao, uključujući i brojne narudžbe i pošiljke iz Kine, dio analitičara zaključio je kako će u budućnosti dio zemalja morati razmisliti o vlastitoj proizvodnji u određenim industrijama, kako ne bi morale toliko zavisiti od uvoza. Da su promjene u distribuciji i lokaciji proizvodnje nužne pokazao je takođe i sukob s Kinom koji je pokrenuo Trump nametnuvši nove carine za robu s Dalekog istoka.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

Sve to ukazuje, rekao je predsjednik Foxconna Young Li, na to da su dani Kine kao svjetske tvornice – završeni. S njihovih proizvodnih traka izlaze proizvodi brojnih svjetskih tehnoloških kompanija – od Apple iPhone preko konzola za igranje do računara. Većina proizvodnje odvija se u 12 tvornica smještenih u kineskim gradovima, ali kompanija pokušava dio proizvodnje preseliti i izvan Kine. Prošle godine četvrtina proizvodnje obavljala se upravo u tvornicama izvan Kine, dok je ove godine taj udio porastao na 30 posto.

Facebook u septembru “gasi” Classic dizajn stranice

U kompaniji namjeravaju nastaviti sa širenjem na međunarodna tržišta i zemlje poput Indije, Vijetnama, Meksika, Brazila, pa čak i SAD-a. U budućnosti čak možemo očekivati kako će Foxconn imati dva različita proizvodna lanca – jedan za kinesko tržište, a drugi za SAD. Za neke odluke o budućnosti poslovanja ulogu bi mogli imati i američki predsjednički izbori jer ako Trump ponovno pobijedi, može se očekivati daljnji pritisak na Kinu i nove carinske tarife, što bi moglo ubrzati proces seljenja proizvodnje Foxconna u druge zemlje.

Huawei potvrdio kako će telefoni sa Google Play prodavnicom i dalje nastaviti dobijati ažuriranja i zakrpe

Kao i na većinu kompanija širom svijeta, pandemija je uticala i na veliki pad prihoda Foxconna u prvom kvartalu ove godine, ali u posljednjem kvartalu situacija se ipak popravila. Objavljeni rezultati bolji su od očekivanja analitičara te je na krilima odlične prodaje Appleovih proizvoda, kao i povećane potražnje za hardverom miliona ljudi kojima su trebali novi računri i oprema za rad od kuće, kompanija ostvarila neočekivan profit.

(zimo)