Home Apple iOS Sprema se početak proizvodnje iPhone Xs serije u Indiji

Sprema se početak proizvodnje iPhone Xs serije u Indiji

Premijum iPhone modeli po prvi put će biti proizvođeni u Indiji, prema navodima Reutersa, a ovo će potencijalno podići poslovanje kompanije na tržištu u razvoju “na novi nivo”. Potez će takođe značiti da će proizvodnju u Indiji preuzeti Foxconn, a ne Wistron, koji je trenutno jedini Apple-ov proizvođač u zemlji.

Jedan od Reutersovih citiranih izvora je ministar Vlade za južnu državu Tamil Nadu, gde bi iPhone-i trebalo da se proizvode. Foxconn ovde već ima proizvodne linije za druge proizvode, a navodno će potrošiti oko 365 miliona dolara za proširenje postrojenja za iPhone. Dva druga neimenovana izvora su potvrdila ovu vest.

Apple je do sada imao mali udeo na tržištu telefona u Indiji i fokusirao se samo na jeftinije modele. Wistron trenutno proizvodi iPhone SE i iPhone 6S lokalno. Izveštaj Reutersa ne ukazuje na to koji će se konkretni modeli iPhone-a proizvoditi na lokalnom nivou, opisujući ih samo kao “iPhone X familiju”. Takođe, nije poznato da li će se telefoni koji se tamo proizvode prodavati u Indiji.

Prema mišljenju Reutersa, jedna mogućnost je da se Apple možda trudi da se zaštiti od neizvesne budućnosti trgovinskog rata između Kine i SAD; povećanje proizvodnje u drugim zemljama moglo bi biti način da se zaobiđu uvozne tarife SAD-a na kinesku robu.

Više iPhone-a kreiranih u Indiji takođe može pomoći Apple-u da zadovolji zahtev od 30% lokalno napravljenih proizvoda, kako bi dobila odobrenje vlade za otvaranje Apple prodavnica u zemlji.

(benchmark)