Home Uputstva Šta je to OTG i čemu služi?

Šta je to OTG i čemu služi?

Bilo da koristite vaš mobilni telefon kao gejming konzolu, spremnik za multimedijski sadržaj ili kao uređaj na kojem obavljate neki bitan posao, sigurno vam je u jednom trenutku zatrebalo da spojite neki dodatni uređaj na vaš mobilni telefon. Danas ćemo vam pokazati i kako to možete učiniti zahvaljujući opciji po imenu OTG.

Šta je OTG i imam li to na svom telefonu?

Najjednostavnije rečeno, USB OTG (On The Go) je opcija koja korisnicima omogućava da na svoj mobilni uređaj povežu razne druge uređaje, poput USB memorije ali i mnogih drugih uređaja (tastaturu, miš, gejming kontrolere itd). Dakle, OTG je opcija koja omogućava da povežete dodatne uređaje na vaš mobilni telefon, te da on upravlja njima i napaja ih.

Ukoliko niste sigurni posjeduje li vaš uređaj ovu opciju, veoma lako to možete provjeriti sa aplikacijom “USB Host Diagnostics” koju možete preuzeti sa linka ispod.

Koje uređaje mogu spojiti putem OTG tehnologije?

Nakon što ste ustanovili da vaš uređaj podržava OTG tehnologiju i kupili odgovarajući OTG adapter, postavlja se pitanje – koje uređaje mogu spojiti na svoj mobilni telefon?

Mogućnosti su neograničene – sve dok uređaj koji spajate ne zahtijeva spajanje dodatnog izvora energije (međutim više o tome u nastavku). Najčešći uređaji koji se spajaju jesu miš i tastatura, eventualno gejming džojstik, međutim možete spojiti i uređaje poput MIDI tastature i sličnih. Čak možete koristiti OTG opciju za punjenje nekog drugog uređaja, iako nije preporučljivo.

Šta ako želim spojiti uređaj (naprimjer hard disk) koji zahtijeva mnogo energije?

Kada spojite hard disk ili bilo koji drugi uređaj sa vašim računarom, on ih napaja. To uglavnom funkcioniše bez problema jer je vaš računar povezan na stalan izvor energije i ima dovoljno snage da napaja sve uređaje koji su spojeni na njega. Međutim, većina pametnih telefona može pružiti samo 0.5A uređajima koji se spoje na njih, ali eksternim diskovima to nije dovoljno.

Za svaki problem postoji rješenje, a u ovom slučaju rješenje je korištenje OTG adaptera koji omogućava dodavanje eksternog ozvora napajanja.

Prednosti i mane

USB OTG tehnologija je zaista odlična opcija, te ukoliko ste nekada ranije spajali tastaturu i miš sa svojim mobilnim telefonom, vjerovatno ste to postigli zahvaljujući OTG tehnologiji.

Međutim, ukoliko želite spojiti eksterni disk sa vašim mobilnim telefonom, on mora biti formatiran u FAT32 formatu, s obzirom da vaš mobilni telefon neće prepoznati NTFS format.

(androidpit)