Home Ostalo Gadgeti Šta očekujemo od Xiaomi Mi Band 5 pametne narukvice?

Šta očekujemo od Xiaomi Mi Band 5 pametne narukvice?

Iako Xiaomi neće predstaviti nasljednika svoje Mi Band 4 pametne narukvice još pola godine, već sada kruže glasine o karakteristikama Mi Band 5. Samo neke od njih su veći ekran te podrška za NFC na svim verzijama narukvice, a govori se i o ugrađenom mikrofonu te eventualnoj podršci za virtuelne asistente.

S obzirom da smo obavili recenziju Mi Band 4 pametne narukvice, shvatili smo da iz perspektive korisnika postoji nekoliko sitnica koje bi Xiaomi trebao popraviti sa novom Mi Band 5 narukvicom. Bez određenog redoslijeda, donosimo vam 5 stvari koje očekujemo od ovogodišnje Mi Band 5 pametne narukvice.

Bolji i efikasniji mehanizam punjenja. Mi Band 4 je naslijedio princip punjenja od svog prethodnika, iako je sam punjač nešto drugačiji. Naime, potrebno je potpuno izvaditi narukvicu i gumenog okvira, što ponekad zna biti izuzetno nepraktično. Umjesto toga, Xiaomi bi mogao slijediti primjer drugih proizvođača te napraviti punjač koji je moguće koristiti bez razdvajanja narukvice.

Podrška za praćenje sna tokom dana. Iako nekim korisnicima ova opcija nije potrebna, za druge koji tokom dana imaju običaj dremnuti malo bi bilo korisno da navedene imaju podatke. Osim toga, trenutno konkurentne narukvice poput Honor Band 5 dolaze sa ovom opcijom, bez značajne razlike u cijeni. Nažalost, nismo pretjerano uvjereni da će Xiaomi promijeniti svoj karakteristični način punjenja.

Podrška za UTF-8 karaktere. Opet, za neke korisnike manje bitna opcija, ali znate kako kažu – đavo je u detaljima. Osim toga, u pitanju je softverski problem, nema očiglednog razloga zašto ne bi bio riješen.

SpO2 senzor. Mi Band je prvenstveno fitness narukvica, te samim tim je bitno da ima što više korisnih opcija koje se tiču zdravlja.

Globalna podrška za NFC (te podrška za beskontaktno plaćanje). Nažalost, kod nas na Balkanu bi ova opcija bila manje korisna s obzirom ne preferiraju svi korisnici plaćanje karticom, međutim za one koji preferiraju, odlično bi bilo kada bi beskontaktno plaćanje bilo omogućeno i pomoću pametne narukvice.

Ovo je, svakako, samo naše očekivanje – Xiaomi može ali i ne mora implementirati navedene funkcije. Opcije poput SpO2 senzora i praćenja sna tokom dana bi trebali implementirati kako bi nadmašili konkurenciju, dok su ostale takoreći “usputne” sitnice koje unapređuju korisničko iskustvo. Naravno, od odgovora na pitanje šta Xiaomi zapravo sprema sa novom Mi Band 5 pametnom narukvicom dijeli nas oko pola godine i mnoštvo glasina, tako da vjerujemo da ćemo u narednim mjesecima dobiti više informacija o tome kako bi nasljednik Mi Band 4 narukvice trebao izgledati.