Home Aplikacije Stigla verzija 3.0 VLC playera

Stigla verzija 3.0 VLC playera

VLC player, među naprednim korisnicima vjerojatno najpopularniji program za reprodukciju multimedijskih fajlova, dobio je novu zvaničnu verziju.

Velika nadogradnja dobila je oznaku VLC 3.0.0 i nadimak “Vetinari”. Ovo je prva verzija VLC-a u “Vetinari” grani razvoja i dostupna je za preuzimanje na službenim stranicama neprofitne organizacije VideoLAN koja stoji iza VLC playera.

VLC 3.0.0 donosi pregršt noviteta koje su korisnici već duže vrijeme zahtijevali. Tako se među novim mogućnostima nalazi podrška za direktno “prebacivanje” reprodukcije video snimaka na Google Chromecast uređaje, svakako dobrodošla novost za one koji video snimke s računara ili lokalne mreže i NAS-ova žele gledati na televizijskom ekranu.

Zatim, tu je i podrazumjevano hardversko dekodiranje video sadržaja za 4K i čak 8K rezolucije, podrška za 10-bitni i HDR video, te za 360 video snimke i 3D audio s podrškom za do osam kanala. Spominju se i HDMI Audio passthrough opcija, prikaz BluRay menijai titlova, i još mnoštvo noviteta.

Novi VLC će istovremeno biti dostupan za Windowse, macOS, Linux, ali i za pametne telefone nezavisno “vrte” li oni Android, iOS, ili Windowse. Naravno, VLC je i dalje besplatan, a možete ga preuzeti sa linkova ispod, službene stranice ili klikom na Win x86 i Win 64 linkove.

                

(zimo)