Home Aplikacije Švajcarska je prva zemlja na svijetu koja ima funkcionalnu aplikaciju za praćenje...

Švajcarska je prva zemlja na svijetu koja ima funkcionalnu aplikaciju za praćenje COVID-19 zaraze

Na tehničkom univerzitetu EPFL u Lausanni, ETH u Zürichu, te u nekoliko javnih institucija u toj zemlji zaposleni mogu preuzeti mobilnu aplikaciju SwissCovid. Ona služi za praćenje kontakata među ljudima putem Bluetooth signala telefona, te koristi za to predviđene nove API-je Googlea i Applea izdane kao odgovor na pandemiju koronavirusa.

Švajcarska je tako postala prva zemlja koja je dobila upotrebljivu aplikaciju za praćenje kontakata i sprječavanja širenja zaraze COVID-19. Prije puštanja aplikacije u javnu upotrebu švajcarski parlament moraće revidirati zakon o postupanju u uslovima epidemije kako bi ona bila sasvim legalna. Naravno, korištenje aplikacije i praćenje kontakata je na potpuno dobrovoljnoj bazi.

Aplikacija prati kada je njen korisnik bio u nešto dužem bliskom kontaktu s drugim korisnikom. Kao potrebno se uzima vrijeme od 15 minuta na blizini manjoj od 2 metra, a zapisi o kontaktima su anonimni. U slučaju da netko od korisnika aplikacije kasnije dobije pozitivan test na koronavirus, svi s kojima je u protekle dvije sedmice ostvario ovakav kontakt o tome će biti informisani. Saznaće će dan kada su bili izloženi zarazi te dobiti preporuke o daljnjem postupanju.

Znate li da Balkan Android možete pratiti i putem Vibera? Kliknite ovdje i pridružite nam se!

(bug)