Home Android Aplikacije Telegram, odličan konkurent WhatsAppu i Viberu

Telegram, odličan konkurent WhatsAppu i Viberu

Novi igrač na tržištu besplatnih poruka i te kako ima šta da ponudi.

More programa za slanje besplatnih instant poruka možemo podijeliti na dvije grupe. Jedna grupa koristi korisnička imena i naloge koje morate otvoriti na njihovom servisu, dok se druga grupa veže za vaš broj telefona. Već smo obradili temu najpopularnijih servisa za besplatne poruke ali sada je na tržište stigao još jedan takmac pod imenom Telegram.

Telegram poput megapopularnog WhatsAppa, Vibera kojeg skoro svi imamo na svom telefonu ili na našim prostorima nešto manje popularnog programa Tango, se veže za vaš broj telefona, što je po nama definitivno bolji izbor. Pokrenete program i vidite ko iz osoba iz vašeg adresara ima taj program i pošaljete poruku, a ne da morate tražiti koje korisničko ime koristi osoba koju želite kontaktirati. Jeste malo nezgodnije po pitanju neželjenih kontakata, ali je mnogo jednostavnije za upotrebu i takve aplikacije su idealna i besplatna zamjena za klasični SMS.

Kada prvi put pokrenete Telegram jasno je da je autorima WhatsApp bio uzor. Po nama je to dobro, jer je WhatsApp najugodniji za koristiti od prethodno navedene tri najpopularnije aplikacije. Ali za razliku od WhatsAppa, Telegram još uvijek nema glasovne poruke. Za razliku od Vibera, Telegram nema glasovne pozive. Za razliku od Tangoa, Telegram nema video pozive. No autori aplikacije nas uvjeravaju da vrijedno rade na dodavanju novih opcija i mogućnosti, a čini nam se da to nisu prazna obećanja.

No Telegram ima nekoliko prednosti koje bi mogle početi uticati na to da ga koristite. Prije svega, poruka koje se razmjenjuju između servera i klijenta u Telegram mreži su enkriptovane, baš poput BlackBerry Messenger servisa koji je slavu stekao zbog te enkripcije. Telegram možete instalirati na više uređaja i istovremeno koristiti sa više uređaja u isto vrijeme što ni jedan od konkurenata ne nudi, a svakom ko koristi više od samo jednog uređaja, recimo telefon i tablet i te kako nedostaje sa prethodno navedenim programima. Telegram sve poruke čuva na serveru, kada kupite novi telefon ili vratite postojeći uređaj na fabričko stanje pa ponovo instalirate Telegram, sve vaše poruke će biti tu i čekati vas. Telegram ima mogućnosti grupnih poruka poput konkurenata, u brzini rada ni malo ne zaostaje za WhatsAppom koji je brži od Vibera i Tangoa. Ima desktop verziju klijenta koja radi na Windows, Linux u Mac OS X računarima, a ima i Web verziju koja radi iz web browsera. Telegram je besplatan i nema reklama.

Telegram ima još jednu veliku prednosti, a to je da pošiljalac može podesiti za koliko vremena će poruke koje pošalje nestati, slično poput poznatog Snapchata, odnosno može se pokrenuti kodirani chat koji nestaje i ne ostaje zabilježen u logovima kada ga jedan od učesnika završi. Telegram kod nas još uvijek ne koristi mnogo ljudi, iako je dostupan kako za Android tako i za iOS platformu, ali taj broj svakodnevno raste jer program zaista ima mnogo da ponudi. Iskreno, nama u redakciji je primarno sredstvo komunikacije.

Telegram je trenutno ocjenjen sa visoke 4.2 zvjezdice na Google Play prodavnici, veličine je 13 MB i zahtjeva Android 2.2 ili noviji, a možete ga preuzeti sa Google Play prodavnice odnosno linka ispod.

get it on google play