Home Recenzije Test kamera: Huawei Mate 20 Lite protiv Huawei P20 Lite

Test kamera: Huawei Mate 20 Lite protiv Huawei P20 Lite

Huawei grabi velikim koracima prema vrhu liste najvećih proizvođača mobilnih telefona. Sada je već jasno da je prestigao Apple, s obzirom da je poslednja dva kvartala prodao više telefona nego kompanija iz Kupertina. Kako trenutno stoje stvari, sa sigurnošću je moguće reći da je pitanje vremena kada će i najveći proizvođač telefona na svijetu, Samsung, biti ugrožen od strane Huawei-ja.

Kamera je stavka kod koje je Huawei dugo zaostajao sa vodećim proizvođačima, ali je sa prestavljanjem P20 Pro telefona uhvatio priključak, a mogli bi se reći po nekim karakteristikama i donekle prestigao pojedine. S obzirom na tako dobar rast kvaliteta kamera na Huawei telefonima, odlučili smo testirati kakva je razlika između kamera kod Huawei telefona u istoj/sličnoj cjenovnoj kategoriji. Umjesto da suočimo ovogodišnji telefon sa prošlogodišnjim modelom, odlučili smo napraviti uporedni test ovogodišnjih modela u srednjoj, većini nazanimljivijoj, cjenovnoj kategoriji jer je cjenovna razlika oko 50 evra, te nas je zanimalo isplati li se doplatiti tu cufru ako volite Huawei uređaje, a treba vam bolja kamera.

Huawei P20 Lite je predstavljen početkom godine, stiže sa dvije zadnje kamere, glavna kamera od 16 megapiksela opremljena f/2.2 blendom, senzorom od 1 mikrona i faznom autodetekcijom fokusa, te pomoćna kamera od 2 megapiksela. Iako to nije predmet testiranja, navedimo najbitnije karakteristike, pa je tako P20 Lite opremljem ekranom IPS LCD tipa veličine 5.84 inča. Pokreće ga HiSilicon Kirin 659 osmojezgreni čipset, a dolazi sa 4 GB radne memorije i 32 ili 64 GB skladišne memorije. Baterija je prihvatljivih 3,000 mAh, a pokreće ga Android Oreo.

Huawei Mate 20 Lite je predstavljen u avgustu ove godine, stiže takođe sa dvije zadnje kamere, glavnom od 20 megapiksela sa f/1.8 otvorom blende, takođe sa faznom autodetekcijom fokusa, te pomoćnom kamerom od 2 megapiksela. Mate 20 Lite pokreće HiSilicon Krin 710 osmojezgreni čipset koji je opremljen mogućnostima vještačke inteligencije, a ona najbolju primjenu imaju prilikom autodetekcije scene koju telefon fotografiše i izbora adekvatnih parametara. ostatak specifikacija čine 6.3 inčni ekran IPS LCD tipa, 4 ili 6 GB radne memorije i 64 GB skladišne, baterija od prijstojnih 3,750 mAh i Android Oreo.

Kao što vidite, fokusirali smo se na glavnu/zadnju kameru, a test selfi kamere Huawei Mate 20 Lite, pogledajte u našoj recenziji navedenog modela koja bi ubrzo trebala biti završena.

Za oba uređaja smo fotografisali iste scene, s tim što smo kod Mate 20 Lite pravili po dvije fotografije u slučaju da je moguće uključiti vještačku inteligenciju, a u slučajevima kada to nije bilo moguće, poput kada se koristi zoom, pravili smo po jednu fotografiju.

Pogledajte fotografije, lijevo su snimci sa Mate 20 Lite i uključenom vještačkom inteligencijom, u srednji su fotografije sa Mate 20 Lite bez vještačke inteligencije i desno su fotografije sa P20 Lite. Na kraju se nalaze scene sa i bez zooma, pri korištenju zoom mogučnosti, vještačka inteligencija ne radi. Utiske, ocjenu koji telefon ima bolju kameru, te vrijedi li doplatiti oko 50 evra za Mate 20 Lite u odnosu na P20 Lite, ostavite u komentarima.