Home Recenzije Test kamera telefona: Huawei Mate 20 Pro protiv Samsung Galaxy Note9

Test kamera telefona: Huawei Mate 20 Pro protiv Samsung Galaxy Note9

Još krajem prošle godine napravili smo test u kojem smo suočili dva telefona kako bi izabrali Android mobilni telefon koji ima najbolju kameru u 2018. godini. Kako smo bili malo spori i lijeni, test je tek sada došao na red za objavu. Što se tiče testiranih uređaja, lako je pogoditi da su u pitanju Huawei Mate 20 Pro i Samsung Galaxy Note9.

Iako su specifikacije oba uređaja jako dobro poznate, ponovimo ih još jednom. Huawei Mate 20 Pro je objavljen u oktobru 2018. godine i stiže sa ekranom od 6.39 inča uz notch  i pokreće ga osmojezgreni HiSilicon Kirin 980 čipset opremljen Mali-G76 MP10 grafikom. Stiže u kombinacijama sa 6 GB radne i 128 GB skladišne memorije, te 8 GB radne i 256 GB skladišne memorije. Baterija je odličnih 4,200 mAh, a pokreće Android 9.0 Pie sa Huawei EMUI korisničkim interfejsom. Ono po čemu već na prvi pogled odskače od konkurenta je čitač otiska prsta integraisan u ekran. Mate 20 Pro stiže sa 3 kamere, glavnom od 40 megapiksela i otvorom blende od f/1.8. Zatim slijedi 20 megapikselna kamera sa otvorom blende od f/2.2 i ultraširokom objektivom od 16 mm, te na kraju telefoto objektivom od 8 megapiksela koji ima otvor blende od f/2.4 i 5x optički zoom. Selfi kamera je rezolucije 24 megapiksela i otvora blende f/2.0.

Samsung Galaxy Note9 je objavljen u avgustu 2019. godine i stiže sa ekranom od 6.4 inča bez notcha i evropsku verziju pokreće Samsungov osmojezgreni Exynos 9810 Octa čipset opremljen Mali-G72 MP18 grafikom. Kombinacije memorije su 6 GB radne sa 128 GB skladišne memorije te 8 GB radne sa 512 GB skladišne memorije. Baterija je 4,000 mAh, a dolazi sa Android 8.1 OreoSamsung Experience korisničkim interfejsom ali je u međuvremenu stigla nadogradnja na Android 9.0 Pie i Samsung One korisnički interfejs. Ono po čemu Galaxy Note9 na prvi pogled odskače od konkurenta je pametna olovna/stylus. Kada su kamere u pitanju, Galaxy Note9 je opremljen sa 2, to su 12 megapikselna kamera sa varijabilnim otvorom blende od f/1.5 i f/2.4 i telefoto kamera od 12 megapiksela sa otvorom blende od f/2.4 i 2x optičkim zoomom. Selfi kamera je rezolucije 8  megapiksela i f/1.7 otvora blende.

Redakcija je izabrala najbolji telefon u 2018. godini kada je kamera u pitanju i recenziju istog ćemo objaviti već sutra ili prekosutra, taman dok se skupi dovoljno vaših glasova kao bi i mišljenje poslatilaca mogli navesti u recenziji poklapalo se na našim ili ne.

Oba telefona smo testirali onako kako će većina koristi telefon, u automatskom modu, sa uključenim automatskim HDR-om, praveći više fotografija istog kadra koristeći noćni mod ili veću rezoluciju ako je dostupna, pa za test iskoristili najbolje fotografije tih kadrova. Vrijedi napomenuti kako Huawei telefon u modu od 40 megapiksela ne može koristiti zoom, kao i to da se noćni mod mora ručno izabrati dok Samsung sve izbore sam radi automatski.

Na lijevoj strani se nalaze fotografije napravljene Huawei Mate 20 Pro telefonom, a na desnoj fotografije napravljene Samsung Galaxy Note9 telefonom. Kako smo testirali i selfi kamere, odvojili smo ih u poseban dio koji se nalazi na kraju ovog testa, ali smo smatrali kako glasanje nije potrebno.

Pogledajte kakve video snimke prave Huawei Mate 20 Pro i Samsung Galaxy Note9

Molimo vas da glasate koji telefon po vama pravi zaista bolje fotografije, a ne po tome da li ste privrženi nekom brendu ili ne.

Glavne kamere

Selfi kamere

Koji telefon pravi bolje fotografije: Huawei Mate 20 Pro ili Samsung Galaxy Note9