Home Apple iOS Testirali smo kamere Samsung Galaxy S8+ protiv Apple iPhone 7 Plus telefona

Testirali smo kamere Samsung Galaxy S8+ protiv Apple iPhone 7 Plus telefona

Kako nam je Samsung Galaxy S8+ stigao na test, a kako u redakciji imamo i Apple iPhone 7 Plus telefon, odlučili smo se napraviti test kamera kako bi utvrdili koji uređaj pravi bolje fotografije.

Podsjetimo se tehničkih detalja, pa tako Galaxy S8+ ima kameru, barem po specifikacijama, praktično identičnim prethodniku, Galaxy S7. Konkretno u pitanju je jedna glavna kamera sa senzorom od 12 megapiksela, optičkom stabilizacijom, otvorom blende od f/1.7 i sočivom od 26 mm. Senzor je veličine 1/2.5 inča sa pikselima veličine 1.4 mikrona. Kamera je sposobana simultano snimati video u 4K rezoluciji i fotografije od 9 megapiksela.

Kada je kamera iPhone 7 Plus u pitanju, konkretno se radi i o dvije kamere sa rezolucijom od 12 megapiksela. Prva kamera ima optičku stabilizaciju, otvor blende od f/1.8, sočivo od 28 mm te senzor veličine 1/3 inča dok druga kamera nema optičku stabilizaciju, ima otvor blende od f/2.8, sočivo od 56 mm i senzor veličine 1/3.6 inča. Kamere se sposobne snimati simultano video u 4K rezuluciji i fotografije od 8 megapiksela.

Kamera Samsung Galaxy S8+ telefona ima mogućnost softverskog zumiranja od 8x, dok Apple iPhone zahvaljujući svojoj dvostrukoj kameri ima 2x optički zum, a softverski zum je 10x.

Fotografisali smo automatskim postavkama, nakon zalaska sunca, te u večernjim časovima, kako bi do izražaja došle performanse kamera pri uslovima smanjenog osvjetljenja, jer ruku na srce, čak i kamere jeftinijih telefona prave dobre fotografije kad ima mnogo svjetla.

Mi nećemo donijeti konačnu presudu koji telefon ima bolju kameru, ostavićemo to vama, ali iz priloženih fotografija lako je odabrati pobjednika. Napomenimo još kako se lijeve strane se nalaze fotografije napravljene Samsung Galaxy S8+ telefonom, a sa desne Apple iPhone 7 Plus. A klikanjem na fotografije otvarate iste kako bih ih pregledali.

Vaše utiske i koji telefon ima bolju kameru ostavite u komentarima ili na našim Facebook stranicama, Balkan Android ili Balkan iOS.