Home Apple iOS Testovi pokazali da tamni (dark) mod štedi bateriju i do 30% na...

Testovi pokazali da tamni (dark) mod štedi bateriju i do 30% na uređajima sa OLED ekranom

Vjerovatno ste primjetili kako sve više aplikacija, web servisa, ali i proizvođača Android uređaja sa vlastitim korisničkim interfejsom najavljuju ili predstavljaju “Dark Mode”, tj. tamnu temu za svoje proizvode.

Osim što je tamni način rada oku ugodniji, posebno u tamnoj okolini, uređaji s OLED ekranom i tamnom temom štede na bateriji jer kod prikaza crne boje pikseli na ekranu su kompletno ugašeni, što nije slučaj kod LCD ekrana.

Popularni YouTube kanal PhoneBuff, karakterističan zbog korištenja robota, testirao je trajanje baterije na iPhone XS Max uređaju s AMOLED ekranom. U jednom načinu rada uređaj je koristio tamnu temu, dok u drugom nije. Oba puta osvjetljenje ekrana uređaja je postavljeno na 200 nita, a korištenjem istih aplikacija na oba uređaja (svih sa podrškom za dark mode), poređenje je dobilo na ispravnosti.

Iako nije riječ o testiranju u strogo kontrolisanim uslovima, možemo da tamna tema (dark mode) na OLED ekranima troši manje baterije nego svijetla tema uz isti način korištenja. Zanimljivo je da je ušteda ostvarena i kod korištenja aplikacija koje ne koriste crnu, već tamnije tonove sive. Na kraju, ušteda utvrđena ovim testiranjem iznosi 30% kapaciteta baterije, što je zapravo i velika ušteda uzimajući u obzir da je riječ o jednostavnom načinu za ostvarivanje iste.

(mobhr)