Home Apple iOS Trenutno zaustavljeno povećanje carina na iPhone u SAD

Trenutno zaustavljeno povećanje carina na iPhone u SAD

Nakon nedavne Trumpove izjave Wall Street Journalu, koju je prenio CNN i mnogi drugi mediji, o tome kako razmišlja u uvođenju carina na sve telefone iz Kine, uključujući iPhone, stiže vijest o privremenoj suspenziji uvođenja novih carina između SAD i Kine.

Na G20 konferenciji u Argentini, američki predsjednik Donald Trump i Kineski Xi Jinping dogovorili su 90-dnevno „primirje“ u uvođenju novih carina, ali ono vrijedi za kinesku robu vrijednu 200 milijardi dolara, koje su na snagu trebale stupiti 1. januara. Kinezi su, navodi se, pristali na smanjivanje njihovog robnog suficita, obvezujući se na „znatan uvoz američkih poljoprivrednih, energetskih i industrijskih dobara“.

Ipak, moguće carine na telefone, uključujući i iPhone, dio su drugog carinskog paketa, vrijednog 267 milijardi dolara, o kojem Trump u društvu sa svojim saradnicima još uvijek razmišlja. Ukoliko se u 90 dana gore spomenuti dogovor ne ispoštuje, odnosno ako Kina ne ispuni obećanja o povećanju uvoza američke robe, nakon isteka primirja Trump uvodi prvu kvotu od 200 milijardi dolara novih carina, nakon čega vrlo lako na red može doći i duga, koja uključuje iPhone.

Trump je u svojoj izjavi Wall Street Journalu najavio kako je uvjeren da američko tržište može izdržati 10 do 25% carine na iPhone, ali u pozadini cijele priče je to što je ljut na Apple, koji mobitele proizvodi u Kini, i želi ga natjerati da ju preseli u SAD, što je realno nemoguća misija.

(mobhr)