Home Apple iOS Trgovci u Kini daju ogromne popuste na Apple telefone

Trgovci u Kini daju ogromne popuste na Apple telefone

Ova velikodušna ponuda usledila je nakon što je američki gigant morao da izda sumornu prognozu prihoda za prodaju svojih proizvoda u toj zemlji.

Saning, jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u Kini, čiji je deo u vlasništvu Alibabe i još jedne ogromne kompanija za e-trgovinu JD.com, smanjila je cene za Apple telefone ove nedelje.

Nekoliko modela, od najnovijieg iPhone XR-a do ranijih iPhone 7 i iPhone 8, prodavalo se po nižim cenama na Saningovoj internet stranici.

Od petka popodne, fanovi Apple telefona mogli su da dobiju popust za 128-gigabajtni iPhone XR u vrednosti do 1.200 juana (178 dolara) ili 17% popusta.

Telefon je prvobitno prodat za 6.999 juana (1.038 dolara), a veb sajt je snizio cenu na 6.199 juana (919 dolara) i ponudio potrošačima dodatni kupon od 400 juana da bi se cena još više snizila na 5.799 juana (858 dolara).

Ponuda ističe za tri dana, navodi se na websajtu prodavca.

U međuvremenu, iPhone 8 sa kapacitetom od 64 gigabajta prodavao se ispod 3.900 juana (578 dolara) na platformi, dok zvanični Apple sajt nije promenio cene za region i ponudio je isti model za 178 dolara više.

Jd.com iz Pekinga snizio je cene na skoro isti nivo kao i Saning, dozvoljavajući kupcima koji su gladni iPhone-a da dobiju XR sa 128 gigabajta memorije za 6.099 juana (899 dolara). Međutim, ovaj model, zajedno sa jeftinijom verzijom sa manjom memorijom, nije bio na zalihama na platformi.

Jahu fajnens objavio je u četvrtak da je tehnološki gigant iz Silicijumske doline snizio cenu iPhone XR-a za prodavače partnere u Kini za oko 100 dolara u pokušaju da poveća prodaju.

Taj potez usledio je ubrzo nakon što je Apple šef Tim Kuk objavio da će prihodi kompanije biti manji od očekivanog u prvom kvartalu 2019. godine, a loša prodaja u Kini okrivljena je za te sumorne prognoze.

Vijest je srušila američka tržišta i oborila dionice kompanije 3. januara, ali su se one delimično oporavile ove nedelje.

Kineski telekomunikacioni giganti sami imaju šta da ponude velikom domaćem tržištu umesto precenjenih Apple proizvoda“, rekao je ranije bivši poverenik Komisije za trgovinu (CFTC) Bart Čilton.

“Šta očekujete kada prosečna osoba u Kini zarađuje 10.000 dolara godišnje, a vi im prodajete 1.200, 1,500 dolara skupi iPhone. Naravno da će kupiti Huawei telefon za 500 dolara koji ima iste mogućnosti kao i iPhone”, rekao je Čilton.

(tehnopolis)