Home Apple iOS Tužili Apple jer notch na iPhone krade piksele ekranu

Tužili Apple jer notch na iPhone krade piksele ekranu

Prošloga je tjedna Okružni sud Sjeverne Kalifornije zaprimio tužbu dvije osobe iz te države, a koja je usmjerena protiv Applea. Tužba se tiče telefona iPhone X, XS i XS Max, dakle novijih modela koji imaju ekrane sa zaobljenim ćoškovima i popularni “notch” u kojem su smještene kamere i FaceID senzori. Tužioci tvrde da je Apple ove modele javnosti netačno predstavio kao uređaje sa “samo ekranom” s prednje strane, te da je netačno deklarisao njihove rezolucije ekrana.

U pojašnjenju tužbe navodi se, da ekran iPhonea X ima rezoluciju od 2436×1125 piksela i dijagonalu od 5,8″. U tome je navodno sporna činjenica da Apple nije od ukupnog broja piksela oduzeo one koji otpadaju na notch i zaobljene ćoškove ekrana – pa u stvarnosti iPhone X ima oko 10% manje aktivnih piksela i ekran stvarne dijagonale od 5,6875 inča.

Kao Appleov zločin spominje i činjenica da su notch pokušali sakriti na marketinškim materijalima i ove uređaje oglašavali kao “samo ekran”, što tužioci definišu kao ilegalno zavaravanje potrošača. Osim optužbi za zavaravanje kupaca kroz marketing ova tužba navodi i da Apple netačno broji piksele na svojim ekranima (tj. subpiksele unutar svakog piksela), pa je i zbog toga prosječni kupac naveden na krivi trag u vezi kvalitete ekrana u iPhoneima.

Od Applea tužioci žele prekid ovakve nepoštene prakse i navode da su time zavarani brojni kupci. Naravno za sebe i sve druge koji su, ovako zavarani, kupili neki od spornih modela iPhonea zahtijeva se i adekvatna odšteta.

(bug)