Home Android Aplikacije Tužili Google jer Incognito mod na Chrome browseru ne zaustavlja praćenje

Tužili Google jer Incognito mod na Chrome browseru ne zaustavlja praćenje

Mnogi korisnici smatraju da su korištenjem Incognito moda na Google Chrome web browseru zaštićeni od praćenja, a radi se o tome da taj mod samo ne ostavlja istoriju i keš za sajtove kojim ste pristupali putem njega. Da se korisnici osjećaju prevareno takvom praksom, očigledno je iz slijedećih redova.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Sud iz Kalifornije je nedavno presudio da će Google morati da se suoči sa kolektivnom tužbom koja tvrdi da gigant za pretragu tajno prikuplja podatke od korisnika čak i kada koriste Incognito mod, kako izveštava Bloomberg. Tri korisnika su prošlog juna podnela žalbu, navodeći da Google “upražnjava sveobuhvatno praćenje podataka“, a to praćenje se nastavlja čak i ako korisnici preduzmu mere za zaštitu svojih privatnih podataka, kao što je korišćenje Incognito moda u Chrome-u ili privatno pregledanje weba u Safariju i drugim pregledačima. Tužbom se traži odšteta od najmanje pet milijardi dolara.

Američki sud privremeno ukinuo sankcije prema Xiaomiju

Google je tražio da se slučaj odbaci, ali okružni sudija Lucy Koh je u presudi istakla da kompanija “nije obavestila korisnike da Google učestvuje u navodnom prikupljanju podataka dok je korisnik u Incognito modu“. Kompanija je u sudskoj belešci istakla da korisnicima jasno stavlja do znanja da “anonimno” ne znači “nevidljivo”, te da aktivnost korisnika tokom sesije može biti vidljiva web lokacijama koje se posećuju i bilo kojim nezavisnim analitičkim ili oglasnim uslugama koje ti sajtovi koriste.

Pojavili se novi renderi Huawei P50 Pro telefona koji pokazuju drugačiji dizajn

Zvaničnik Google-a je dodao da Chrome-ov Incognito mod daje korisnicima mogućnost da pretražuju Internet a da se pri tome njihove aktivnosti ne čuvaju u pregledniku ili na uređajima. Google je ranije ove godine istakao da ukida eksterne kolačiće za praćenje, kao i da ne planira da zameni te kolačiće nečim što može imati uticaja na privatnost korisnika, iako to može da utiče na kompanijino oglašivačko poslovanje.

Google Mape uvode mogućnost da korisnici sami docrtaju puteve

(benchmark)