Home Ostalo U Evropi raste popularnost Samsunga i Xiaomija, opadaju Huawei i Apple

U Evropi raste popularnost Samsunga i Xiaomija, opadaju Huawei i Apple

Kompanija Canalys donosi novi izvještaj o stanju evropskog tržišta pametnih telefona u drugom kvartalu ove godine.

Ono prema Canalysu stagnira, ali Samsung i Xiaomi ipak imaju rast isporuka pametnih telefona. Vodeći Samsung je tako tokom drugog kvartala isporučio 18,3 miliona pametnih telefona u odnosu na prošlogodišnjih 15,3 miliona isporučenih pametnih telefona (rast od 20%).

Za uspjeh i rast tržišnog udjela južnokorejske kompanije s prošlogodišnjih 33,9 na 40,6% posebno je zaslužna njihova obnovljena Galaxy A serija pametnih telefona (modeli Galaxy A10, Galaxy A20e, Galaxy A40 i Galaxy A50 kao model s najviše isporučenih primjeraka na evropskom tržištu).

Iako se nalazi na četvrtom mjestu u Europi, Xiaomi takođe ima rast što se tiče isporuka, isporučeno je 4,3 milouna pametnih telefona što je rast od 48% na godišnjem nivou te je ostvaren tržišni udio od 9,6%.

Na drugom i trećem mjestu na evropskom tržištu pametnih telefona nalaze se kompanije Huawei i Apple koje su zabilježile pad isporuka na godišnjem nivou od 16% odnosno 17%. Huawei je ostvario tržišni udio od 18,8%, dok je Apple imao tržišni udio od 14,1%.

(bug)