Home Ostalo Ultra-wideband (UWB) tehnologija bi mogla zamijeniti Bluetooth

Ultra-wideband (UWB) tehnologija bi mogla zamijeniti Bluetooth

Šta je to ultra-wideband? Ultra-wideband (UWB) bežični standard dizajniran za prenos podataka osmišljen je pre više od decenije, sada doživljava renesansu, mada na malo drugačiji način. Naime, UWB je već ugrađen u U1 čip koji je Apple implementirao u iPhone 11, a proizvođači automobila (kao recimo BMW i Volkswagen) razmišljaju o ključevima sa UWB-om, koji bi sami otključavali automobile kada im vlasnik približi.

Kanadska kompanija Spark Microsystems želi da iskoristi UWB za jednu drugačiju svrhu. Oni planiraju da ugrade UWB u bežične gejming kontrolere, tastature, slušalice i miševe. Gejmeri spadaju među najzahtevnije grupe korisnika računara i često upotrebljavaju kablom povezane periferije jer one obezbeđuju minimalan lag u komunikaciji i kontroli. Ako Spark uspe u svojoj nameri, možda će zameniti Bluetooth kao standard.

Njihov SR1000 radio čip je planiran za masovnu proizvodnju u trećem kvartalu ove godine, ali zainteresovane kompanije već mogu da testiraju prototipe. Cena čipa je zanemarljiva i očekuje se da će koštati manje od jednog dolara. Njegova prednost u odnosu na Bluetooth tehnologiju je što će obezbediti brži bežični transfer podataka, manju potrošnju baterije i manji lag. Pored industrije gejmerskih periferija, postoji veliki potencijal primene u domenu kaciga za virtuelnu i proširenu realnosti i u IoT uređajima.

Spark Microsystems navodi da njihov čip donosi 10x ubrzanje u performansama i da će to predstavljati glavni razlog za gejmere da prihvate njihovu tehnologiju. Tehnologija je u vlasništvu kompanije, pa se nadaju da će profit obezbediti prodajom čipova.

UWB je tehnologija koja koristi širi spektar radio frekvencija kroz koji šalje kratke pulseve, čak do milijarde u sekundi, što znači da je njihovo trajanje na nivou nanosekundi. Zato je za njihovo generisanje potrebna izuzetno mala količina energije i mogućnost ometanja signala je minimalna. Pošto su ti pulsevi kratki i prolazni, mogu da se iskoriste za lociranje objekata u prostoru, preciznim praćenjem tajminga radio signala.

Maksimalna brzina prenosa podataka Spark UWB čipa je 20 megabita u sekundi, što je oko 10 puta brže od Bluetooth 5 tehnologije (2 Mbps), dok pri brzini od 1 Mbps, UWB koristi 40x manje energije od Bluetooth-a. Spark će prodavati dve verzije čipa – SR1010 koji radi u radio spaktrumu od 3.1 GHz do 6 GHz i SR1020 (koristi frekvencije 6 GHz do 9.5 GHz).

Pratite li Balkan Android i Balkan iOS na Viberu? Ako još ne, obavezno kliknite ovdje za Android, a ovdje za iOS i pridružite se našim Viber zajednicama!

(pcpress)