Home Apple iOS Uređaji stariji od iPhone 7 neće dobiti iOS 13 ažuriranje

Uređaji stariji od iPhone 7 neće dobiti iOS 13 ažuriranje

Za otprilike pola mjeseca, tačnije prvu sedmicu narednog mjeseca, Apple će održati svoju tradicionalnu WWDC konferenciju za programere na kojoj obično predstavljaju novitete u iOS-u, i to onom koji u javnu distribuciju bude pušten 3-4 mjeseca kasnije zajedno s dolaskom novih iPhone uređaja. I ove bi godine trebalo biti tako, pa bismo kroz nekoliko sedmica trebali doznati više o iOS-u 13 koji će u distribuciju ove jeseni zajedno sa novim iPhone 11/XI.

Prve informacije o novom iOS-u govore kako će njegova glavna dizajnerska promjena biti uvođenje tamnog moda na sistemskoj razini. Od ostalih manjih noviteta Apple će se navodno fokusirati na dotjerivanje vlastitih aplikacija Health, Books, Notes, Maps, Mail i Reminders, a trebao bi dobiti i vlastitu tastaturu “swipe” tipa – pa bi novim iOS-om ova kompanija mogla izravno “napasti” mnoge vanjske aplikacije sličnih namjena.

Međutim, neće svi vlasnici iPhonea moći uživati u ovim promjenama. Kako se ovih dana doznaje, Apple planira da samo uređaji stariji od iPhone 6S uređaja dobiju novo ažuriranje. Te vijesti su malo neočekivane s obzirom da bi tim potezom prvi puta istovremeno “zastarjele” čak dvije generacije, iPhone 6 (te 6 Plus) izdan u jesen 2014. godine i njegov nasljednik 6S (i 6S Plus) lansiran 2015. godine. Prekid ažuriranja iOS-a za model SE, značio bi da će na ovaj način “zastarjeti” i jedan model iz 2016. godine. Prema ovome, iPhone 7 bit će najstariji podržani model u iOS-u 13, koji bi aktivne nadogradnje trebao dobivati, ako će Apple slijediti svoj dosadašnji ritam, najmanje do jeseni 2020. godine.

Što se tiče iPada, govori se kako bi iOS 13 trebao podržavati sve modele novije od do sada podržanih iPada mini 2 i iPada Air – pa bi iPad mini 3, iPad Air 2, kao i svi iPadi Pro trebali moći prihvatiti nadogradnju ove jeseni.

(balkanandroid/bug)