Home Ostalo Video koji je promijenio vjerodostojnost informacija

Video koji je promijenio vjerodostojnost informacija

Istraživači na Univerzitetu u Washingtonu razvili su tehnologiju koja koristi tehnologiju mašinskog učenja kako bi savladala pokrete lica te kasnije proizvela vrlo autentičnu snimku. Drugim riječima, radi se o tehnologiji koja čita izraze lica osoba te na osnovu algoritma uči i reprodukuje pokrete na temelju potpuno drugog audio snimka. Ovog je puta u ‘glavnoj ulozi’ bivši američki predsjednik Barack Obama, prvenstveno zbog toga što ima puno javnih video snimaka.

Video pokazuje nevjerovatnu tačnost govora iz Bijele kuće koje se zasniva na potpuno drugačijim audio snimcima. Istraživači su čak išli toliko daleko da su uzeli staru snimku iz studentskih dana mladog Obame te ‘zalijepili’ zvuk na znatno starijeg Baracka.

Prvenstveno, ovdje će se pokazati problem ‘lažnih vijesti’ pa će tako bilo ko, uz vrlo mali budžet, moći stvoriti lažne snimke koje izgledaju vrlo autentično. Zapravo toliko dobro da je teško vidjeti da se radi o lažnon snimku.

Kako danas imamo lažnih vijesti, ovo je samo šlag na tortu, što ne mora značiti nužno u pozitivnom smislu, pa tako i sve ovo zajedno izgleda vrlo zastrašujuće, što možete vidjeti i iz priloženog. A one koji žele više detalja o tehnologiji, možete ih pronaći na ovom linku.

(balkanandroid/zimo)