Home Telefoni Vivo X50 je prvi telefon sa kamerom koja koristi gimbal stabilizaciju

Vivo X50 je prvi telefon sa kamerom koja koristi gimbal stabilizaciju

Vivo, brand BBK Electronics korporacije, koji još uvijek sramežljivo ulazi na evropsko tržište, danas je zvanično predstavio novu seriju top modela – Vivo X50, Vivo X50 Pro i Vivo X50 Pro+. Specifičnost ovih uređaja odlikuje se u stabilizaciji kamere zasnovanoj na tehnologiji koju nalazimo u gimbalu, odnosno fizičkom stabilizatoru kojeg mnogi od nas koriste za snimanje videa.

Znate li da Balkan Android možete pratiti i putem Vibera? Kliknite ovdje i pridružite nam se!

Kamera Viva X50, dakle, ne koristi klasičnu optičku stabilizaciju, već tzv. on-screen radar koji prati pokrete ruke i tako prilagođava položaj sočiva kamere. Naravno, ovo nije direktno usporedivo s pravim gimbalom, ali se čini kao dobar osnov za budućnost razvoja stabilizacije. Ovakav sustav smo već vidjeli na jednom konceptualnom Vivo telefonu, ali sada je napokon dostupan i komercijalno.

Pojavio se wallpaper koji može da soft brickuje Android telefone

Za primarnu kameru, Vivo X50 koristi Samsungov 50 MP senzor, a modeli Pro i Pro+ sadrže i periskopsku kameru s 5X optičkim povećanjem. Vivo u ovom trenutku nije objavio detaljne specifikacije sva tri modela, ali poznato je da je X50 Pro+ pokretan Snapdragonom 865, sadrži 6,56“ ekran od ivice do ivice s punch-hole rupicom, s podrškom za HDR10+. Zanimljivo je da je pored svega, uređaj tanak samo 7,46 mm, ali u to nije uračunat modul kamere.

Xiaomi testira 6G mreže

O ovim uređajima će sljedećih dana biti još riječi, a hoće li doći na naše tržište, za sada nemamo informacija.

(mobhr)