Home Aplikacije VLC dobija novi korisnički interfejs

VLC dobija novi korisnički interfejs

Popularni višeplatformski video player, VLC bi u svojoj četvrtoj verziji mogao dobiti nekoliko upečatljivih novosti. Neke od njih predstavljene su na FOSDEM (Free and Open Source Developers European Meeting) 2019 konferenciji, a najveća promjena biće potpuno novi i moderniji korisnički interfejs.

Interfejs će biti prilagođen specifično svakoj pojedinoj platformi na kojoj je VLC dostupan, od verzije za Windows 10 koja će biti dizajnirana u  Windows stilu, preko interfejsa prilagođenog Android i iOS uređajima, do interfejsa prilagođenog različitim Linux grafičkim interfejsima kao što su GNOME i KDE.

Tu su i druge novosti poput podrške za 3D i VR funkcionalnosti, nove HEIF, WebM i AV1 formate, protokol grafičkog prikaza Wayland, SMBv2 i SMBv3 protokole, AirPlay izlaz te rendering putem UPnP skupa protokola.

Takođe, s dolaskom četvrte verzije ukida se podrška za neke starije operativne sisteme, tako da će se VLC 4.0 izvoditi samo na Windowsima od verzijeWindows 7 na dalje, macOS-a od verzije macOS 10.10 nadalje, iOS-a od verzije 9 nadalje te Android od verzije 4.2 nadalje. VLC 4.0 za Linux sistemee zahtijevaće OpenGL.

Video predstavljanja možete pogledati na sljedećem linku, a prezentaciju ovdje.

(bug)