Home Ostalo Gadgeti Vraća se prvi jugoslovenski računar – Galaksija

Vraća se prvi jugoslovenski računar – Galaksija

Početkom 1980-ih godina, kada su svijetom računala, tada još u povojima, vladala imena poput Commodorea i Sinclaira, izumitelj, pisac i novinar Voja Antonić je na tržište tadašnje Jugoslavije plasirao računar Galaksija. Ovaj 8-bitni uradi sam računar dijelilo je procesor s modelom Sinclair ZX80, a prodavalo se od 1984. godine preko istoimenog časopisa za popularizaciju nauke i to u dijelovima – pa ga je trebalo sastaviti u uradi sam varijanti ako ste se njime htjeli služiti. Bio je to prvi personalni računar proizveden na području Jugoslavije.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Zanimljivi djelić informatičke istorije s ovih prostora sada će biti oživljen uz pomoć crowdfundinga. Ove je sedmice uspješno završena kampanja na platformi CrowdSupply u kojoj je Antonić s timom entuzijasta prikupio 17.000 dolara za proizvodnju Galaksije u minimalno osvježenoj verziji. I dalje će ovo biti rudimentarni računar zasnovan na istom procesoru i memoriji, dolaziće u kitu, a jedino će tasteri i njihovi prekidači biti u modernijoj izradi. Naime, kažu kako je danas nemoguće nabaviti originalne prekidače i tastere.

Prvi testovi navodno prikaziju kako je Snapdragon 875 oko 25% brži od konkurencije

Kupci koji su izdvojili 299 dolara tako će dobiti cijelu retro Galaksiju u dijelovima koje će trebati vlastoručno sastaviti i zalemiti na štampanu pločicu. Nakon toga dobiće potpuno funkcionalan računar iz 80-ih godina prošlog vijeka, zajedno s ugrađenim BASIC-om, pa će ga odmah moći priključiti na kakav televizor ili monitor te se baciti na “posao” istraživanja informatičke istorije.

Kako iPhone zagađuje vazduh

Osim što će ponovno proizvesti Galaksiju, ova ekipa o njemu će snimiti i dugometražni dokumentarni film “GALAKSIJA – računar koji je odbio da umre!”. Većinu video materijala su, kažu, već pripremili, ali još moraju snimiti nekoliko intervjua s glavnim akterima u raznim dijelovima bivše države. Snimanje će se odvijati u Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, ali i u Splitu i Zagrebu.

(bug)