Home Aplikacije YouTube dodao HDR podršku za telefone koji to podržavaju

YouTube dodao HDR podršku za telefone koji to podržavaju

Ako koristite YouTube aplikacije verzije v12.34.55, upravo vam je otključana mogućnost HDR video reprodukcije.

HDR je omogućen za Galaxy Note 8, Galaxy S8 i Galaxy S8+, s tim da će uskoro biti dodat za LG G6, LG V30, Sony Xperia XZ Premium, kao i za Xperia XZ1 telefone.

HDR (High Dynamic Range), u najkraćem, jeste skup tehnologija za prikazivanje i obradu digitalne slike, koji omogućava prikaz većeg opsega osvetljenja, nego što je to moguće na ekranima bez HDR opcije. Svrha HDR tehnologije je verniji prikaz širokog opsega osvetljenja, koji se nalazi u pojedinim scenama, na primer na slabo osvetljenim slikama ili pri zalasku Sunca. Za HDR je važan raspon kontrasta tj. koliko tamne i svetle slike je TV, odnosno ekran u stanju da prikaže i preciznost boja, odnosno koliko je ekran u stanju da prikazane boje približi bojama u realnom svetu.

Ako stavite jedan HDR TV ekran, koji ima veći raspon kontrasta i preciznije boje, pored drugog, koji nema aktivan HDR, jasno će se primetiti razlika

Da biste imali mogućnost pregleda YouTube sadržaja u HDR kvalitetu potrebno je da nađete takav video na YouTube sajtu, kao i da vaš telefon podržava HDR, naravno. Na modelima Galaxy S8, S8+ i Note 8 video sa uključenom HDR opcijom nije u mogućnosti da se prikaže na celom ekranu, odnosno u odnosu strana koje ti uređaji imaju, ali se radi na tome, objavljeno je prilikom najave ove opcije.

I na kraju, da biste uživali u YouTube HDR prikazu potrebno je da razolucija telefona bude QHD, odnosno 1.440p, a tek kasnije će stići podrška za Full HD.

(mobit)