Home Ostalo Kamere Zašto telefoni imaju dvije kamere na zadnjoj strani

Zašto telefoni imaju dvije kamere na zadnjoj strani

Kamere na mobilnim telefonima postaju sve bolje, ali i povećavaju svoj broj – za standardnog jednog senzora za kameru prozvođači su prešli na dva, pa čak i tri kamere na zadnjoj strani mobilnih telefona. Međutim, kakvu korist one imaju, i šta to dvije kamere mogu bolje od jedne? Danas smo tu da vam objasnimo tačno zašto mobilni telefoni imaju dvije kamere, različite tipove tih kamera, kao i čemu one služe.

Kamera sa senzorom dubine polja

U pitanju je jedan od najjednostavnijih, te samim tim i najrjeđe korištenih senzora, koji su inače zaduženi za portretni mod i bokeh efekat. U ovoj postavci, jedna kamera pravi trodimenzionalno očitanje prostora, dok drugi senzor potvrđuje te informacije, te zajedno stvaraju fotografiju na kojoj je pozadina zamućena.

Na pametnim telefonima ovaj efekat se inače simulira, i iako imamo dvije kamere na telefonima, one ne prave najtačnije očitanje dubine polja. Korištenje senzora koji radi samo jednu stvar se više ne prakticira, te se proizvođači obično okreću rješenjima gdje jedan senzor radi više stvari istovremeno.

Kamera sa monohromatskim senzorom

Ovaj senzor se najčešće pronalazi na Motorola uređajima, ali i na Huaweijevim. U suštini, ovaj senzor nema RGB filter što znači da ne sakuplja informacije o boji, ali također i sakuplja više svjetla. Dakle, korist ovog senzora je dvostruka: pravljenje boljih crno-bijelih fotografija (takozvane prave crno-bijele fotografije), te fotografija veće kvalitete i sa više svjetla.

Kamera sa širokougaonim senzorom

Kada pogledate kamere na poleđini nekog uređaja, ukoliko one izgledaju poprilično različito – velika je šansa da je jedan od njih širokougaoni senzor.

Dobar primjer je LG G5 uređaj, koji je došao sa senzorom od 16MP, promjera 29mm i otvorom blende f/1.8, te jednim širokougaonim senzorom rezolucije 8MP promjera 12mm i f/2.4 otvorom blende. Iako se ova druga kamera čini inferiornom, upravo ona je zadužena za odlične fotografije sa svojim promjerom do 12mm.

U početku je, doduše, ova tehnologija bila manje razvijena te su fotografije bile nešto manje kvalitetne, međutim to se jako brzo ispravilo sa LG G6 uređajem. Nakon njih, tržište je ugledalo još uređaja sa drugim širokougaonim senzorom, poput Moto X4 i Zenfone 4.

Kamera sa telefoto senzorom

Ono što najčešće viđamo u pametnim telefonima višeg cjenovnog ranga jeste telefoto senzor koji radi suprotno od širokougaonog senzora, i donosi bolje zumiranje. Međutim, nije bolje zumiranje jedina prednost ovog senzora.

Telefoto senzor, osim donošenja boljeg uvećavanja, poboljšava i portretni mod te se ponaša kao senzor dubine polja. Rezultat? Odlične fotografije na kojim je pozadina idealno zamućena. Osim toga, neki telefoni kombiniraju dva senzora sa ove liste – naprimjer, telefoto i širokougaoni senzor, što donosi mnogo više mogućnosti od običnog senzora. Međutim, širokougaoni senzor u tim situacijama nije znažan i efikasan kao u konfiguraciji sa “običnim” senzorom.

Proizvođači će i dalje investirati u ovu tehnologiju, s obzirom da ona i dalje ima nekoliko mana – naprimjer, fotografije napravljene telefoto senzorom su manje rezolucije od onih napravljenih običnom kamerom. Međutim, evidentno je da napretka na ovom polju itekako ima, s obziom da je Galaxy Note 8 donio stabilizaciju ovog senzora.

(androidpit)