Home Apple iOS Zbog loše prodaje Apple iPhone telefona, Foxconn otpušta radnike i smanjuje plate

Zbog loše prodaje Apple iPhone telefona, Foxconn otpušta radnike i smanjuje plate

Prema pisanju South China Morning Posta, kompanija Foxconn upala je u probleme zbog slabije potražnje za Apple iPhone telefonima.

U izvještaju se spominju navodno manje plate i beneficije za radnike, plata radnika u Foxconnovim fabrikama sada je manja od prosječne plate u nekim kineskim gradovima.

Simbolično je i ukidanje određenih usluga koje su dosad bile dostupne korisnicima, kao što je na primjer prevoz od kompanijinih spavaonica do tvornica pa su sada radnici dužni pješačiti oko 40 minuta kako bi stigli do svojih radnih mjesta. S početkom 2019. godine ukinuta je i besplatna usluga pranja odjeće koju su radnici sada prisiljeni plaćati.

Foxconn je takođe otpustio određeni broj sezonskih radnika koji su postali višak (oko 50.000 radnika od oktobra prošle godine), a i česte su zamjene postojećih radnika novima (odlazak postojećih radnika na dnevnoj bazi). Simboličan je i primjer da je nekad određena proizvodna linija na vrhuncu proizvodnje imala 140 radnika, dok je sada maksimum oko 30 radnika.

Ukidanja beneficija i smanjenje broja radnika dio su Foxconnove strategije da pokrije nastale gubitke od oko 2,9 milijardi američkih dolara.

(bug)